FOTO: Završena početna faza radova na izgradnji druge fabrike Continentala u Novom Sadu

Završena je početna faza radova na izgradnji druge fabrike Continental Automotive Serbia u Novom Sadu.
FOTO: Završena početna faza radova na izgradnji druge fabrike Continentala u Novom Sadu
Foto: Bojan Džodan

Ova fabrika, smeštena u Kaću, predstavlja drugu fazu realizacije Continentalove investicije čija je ukupna vrednost 140 miliona evra. Radovi na izgradnji su počeli u junu ove godine, a planirano je da kompletan objekat bude gotov do septembra sledeće godine. 

Obeležavanju završetka prve faze prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa, direktor fabrike Continental Automotive Serbia Lućijan Marđineanu, te direktor Poslovne jedinice  "Human Machine Interface" u kompaniji Continental AG Frank Rabe.

U prvoj fazi investicije, u Industrijskoj zoni Novi Sad - Sever 4, Continental je otvorio svoju prvu fabriku u kojoj je već počela proizvodnja naprednih i složenih elektronskih proizvoda za auto-industriju. Nova fabrika koja se sada gradi biće četiri puta veća nego prva.

Planirano je da celokupna investicija, uključujući obe fabrike, obezbedi posao za najmanje 500 ljudi. U konačnoj fazi, nova fabrička zgrada imaće više od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih fabrika ovog proizvođača u svetu.
 
Frank Rabe, direktor Poslovne jedinice "Human Machine Interface" u kompaniji Continental AG na svečanosti povodom završetka faze radova rekao je da je zadivljen svime što je do sada urađeno.
 
"Ovo je napredak, ne samo za nas kao kompaniju, već i za ceo ovaj region", istakao je Rabe i zahvalio se svima koji su doprineli ovom uspehu.
 

 
 
Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia, rekao je da je u Istraživačko-razvojnom centru zaposleno već 700 specijalista i da sada sledi naredna faza radova na izgradnji nove "high-tech mega" fabrike. 
 
"Pre nekoliko meseci otvorili smo našu prvu fabriku za proizvodnju elektronskih komponenti, već ulazimo u sledeću fazu radova na izgradnji naše nove 'high-tech' mega fabrike. Ovo pokazuje da nastavljamo da doprinosimo promeni kompletne strukture srpske ekonomije, u pravcu isporuke inovativnih tehnologija za ceo svet, rasta nivoa izvoza, stvaranja mreže lokalnih dobavljača i podizanjamotivacije stručnih ljudi u Srbiji da grade svoju budućnost ovde", naveo je Ćoringa.
 
  
 
Po rečima direktora fabrika Lućijana Marđineanua, imali su podršku izuzetnog tima i kolega iz internacionalne grupacije. 
 
"Uspeli smo da stavimo Novi Sad, Srbiju na mapu Continentalovih visoko-tehnoloških proizvodnih lokacija. Naši kupci su već počeli da prepoznaju kapacitete koje imamo i mogu ponosno da kažem da hiljade vozila širom sveta koja se u ovom trenutku voze, imaju instrument table proizvedene ovde u Srbiji", dodao je on.
 
  
 
Nova high-tech fabrika biće deo Poslovne jedinice "Human Machine Interface" kao i prva otvorena u martu ove godine, sa fokusom na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnijim korisničko iskustvo vozača i putnika.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je na to da će Continental biti strana kompanija sa najvećim doprinosom BDP-u Srbije, a da će sve značiti mnogo za razvoj Novog Sada, Vojvodine i cele zemlje. On je zamolio predstavnike ove kompanije da sledeću fabriku otvore u Nišu, izražavajući nadu da bi takva odluka mogla da bude donet u narednih godinu dana. 
 
"Novi Sad će da ima ogromne koristi, mnogo više novca u budžetu, jer ako dođu do vrednosti od milijardu evra, to je dva odsto BDP, a ako dostignu dve milijarde, što ja i očekujem, onda i duplo veći doprinos sprskom BDP-u", dodao je Vučić.
 
Podsetimo, Continental Istraživačko-razvojni centar u Novom Sadu razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI). To obuhvata širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti