Mirčić isplatio odštetu za klevetu

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić isplatio je 300.000 dinara odštete za klevetu nekadašnjem visokom funkcioneru Vojvodine i SFRJ Živanu Berisavljeviću, čime je završen višegodišnji sudski spor.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić isplatio je svih 300.000 dinara odštete za klevetu nekadašnjem visokom funkcioneru Vojvodine i SFRJ Živanu Berisavljeviću, čime je završen višegodišnji sudski spor, saopštio je Berisavljević.

Berisavljević, nekadašnji ambasador SFRJ u Velikoj Britaniji i Irskoj, podsetio je u saopštenju da je potpredsednika SRS tužio zbog izjave od 4. septembra 2001. godine, kojom ga je Mirčić optužio za aktivnu saradnju sa britanskom obaveštajnom službom.

Prvostepenom presudom Opštinskog suda u Novom Sadu Mirčić je 4. februara 2008. osuđen da "zbog povrede ljudskog dostojanstva, časti i ugleda" Berisavljeviću isplati 100.000 dinara i nadoknadi mu sudske troškove u vrednosti od 72.600 dinara. Apelacioni sud u Novom Sadu je 25. avgusta 2010. godine odbio Mirčićevu žalbu i potvrdio prvostepenu presudu, čime je postupak pravosnažno okončan.

Pošto Mirčić nije izvršio konačnu presudu, Osnovni sud u Novom Sadu je 23. novembra prošle godine naložio prinudnu naplatu plenidbom dve trećine mesečnih primanja, što je Skupština Vojvodine, u kojoj je Mirčić poslanik, početkom avgusta ove godine u celosti izvršila. Iz blagajne Skupštine Vojvodine Berisavljeviću je isplaćeno oko 300.000 dinara, koliko zbirno iznose dosuđena kazna i sudski troškovi, uvećani za propisane kamate.

Mirčić je klevetao Berisavljevića i 2. februara 2004. godine, kada je izjavio da je novosadski Građanski list "ustaški i prohrvatski, u kome svi smradovi u novinarstvu rade", a da je njegov vlasnik tadašnji predsednik Hrvatske Stipe Mesić i da radi "pod patronatom Nenada Čanka i kontrolom Žike Berisavljevića". Nakon dugogodišnjeg sudskog procesa koji su pred Opštinskim sudom u Novom Sadu pokrenuli novinari Građanskog lista, a koji je često odlagan zbog nepojavljivanja tuženog Mirčića, predmet je zastareo i presuda nije doneta.

  • Agbaba -jazz

    12.08.2011 07:04
    Parlez-vous français
    Diplomatski jezik je u naslovu. Nisam imao nameru da vređam gospodia Berisavlevića, naprotiv, on je veoma simpatičan gospodin i zaista je dostojno zastupao Jugoslaviju u toku svog mandata. Samo sam hteo da se našalim sa neutemeljenim izjavama gospodina Mirčića.
  • Jazz

    10.08.2011 06:57
    Agbaba....
    Prilično neukusan komentar....

    U ono doba, kao i sada, ambasador je morao da govori strani jezik tj. engleski !

    Kada je ministar postao Raif Dizdarević uvedeno je da svi koji idu na mesto ambasadora u neku zemlju moraju da imaju aktivno znanje dva strana jezika....

    A komentarisati izjave Mirčića ....
  • sosa

    09.08.2011 07:47
    @poznavalac
    He, he he...Sremcu mogu samo da se sagnu, ukoliko im on dozvoli!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti