Nastavlja se uklanjanje ambrozije

"Gradsko zelenilo" ovih dana privodi kraju prvi krug suzbijanja ambrozije, a s obzirom da je ovo period cvetanja ovog korovskog bilja, pauze između prvog i drugog kruga praktično neće ni biti.

"Gradsko zelenilo" ovih dana privodi kraju prvi krug suzbijanja ambrozije, a s obzirom da je ovo period cvetanja ovog korovskog bilja, pauze između prvog i drugog kruga praktično neće ni biti.

Akcija će trajati do polovine oktobra, kaže za Radio 021 portparol "Gradskog zelenila", Ivan Nožinić. "Dva kruga ambrozije dovoljna su da se ovaj alergen svede na neku podnošljivu meru, s obzirom na to da se širi velikom brzinom, tako da ga je gotovo nemoguće iskoreniti".

"Ove godine Gradska uprava za komunalne poslove za akciju uklanjanja ambrozije izdvojila je 30 miliona dinara, što je za 2,2 miliona više u odnosu na prošlu, ali je i veća površina koja se radi, oko 800 hektara", kaže Nožinić.

On dodaje da su svi građani dužni da učestvuju u uklanjanju ambrozije, tako što će sa svojih parcela uklanjati ovu korovsku biljku, a sugestije u vezi sa ambrozijom  mogu da upute Prirodno-matematičkom i Poljoprivrednom fakultetu.

  • marija

    10.08.2011 15:16
    :)
    ... tako svake godine "sezonski" pokose i 30 miliona dinara ???!!!
  • sosa

    09.08.2011 11:23
    @Ekotaksi
    Hvala na informaciji. Meni se čini da ovi naši vole "sezonske probleme", kako bi mogli svake godine da rade jedno te isto, kao "vrlo neophodno"...umesto da pokušaju da "sezonski problem" reše u korenu, ili bar svedu na nivo sitnih popravki...Što lepo ne počupamo svu ambroziju, pa na njeno mesto posadimo neku drugu manje nezgodnu korovčinu (a bilo bi lepo i nešto plemenito), nego što nam pola sugrađana izgleda kao da je ronilo u bazenu sa negašenim krečom?!?
  • Ekotaksi

    09.08.2011 11:10
    Ambrozija
    Ova opasna biljka se u najvećoj meri kosi uoči cvetanja, kako ne bi proizvela polen, a tamo gde je nedostupna za takvu vrstu tretmana uništava se hemijskim sredstvima, koja su i najefikasnija. Hemijom se uništava i koren biljke, koji se na manjim površinama može otkloniti i kopanjem i čupanjem. Samo uništavanjem korena može se u potpunosti suzbiti, dok košenje rešava problem u jednoj sezoni
    (ambrozija niče od sredine aprila, cveta u kasno leto i jesen, čak do prvih jesenjih mrazeva).
    *ovo ti je bio fast google. U NS se ovaj korov samo kosi (najbrža metoda, ali i najnedelotvornija)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti