FOTO: Oboleli od multiple skleroze širom Vojvodine isprobali nove metode rehabilitacije u Šajkašu

Oboleli od multiple skleroze prošle nedelje su imali priliku da probaju neke od novih i vrlo korisnih vidova rehabilitacije na inkluzivnom salašu u Šajkašu.

Reč je o akciji koju zajedno organizuju Društvo multiple skleroze Vojvodine iz Novog Sada, Savez Srbije za nordijsko hodanje iz Beograda, Konjički klub "Filipus" i Udruženje građana "Vera Ljubav Nada", a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Članovi udruženja obolelih od mutiple skleroze iz Bačke Palanke, Bačke Topole, Kikinde, Novog Sada, Zrenjanina i Subotice su imali priliku da učestvuju u nekoj od aktivnosti zajedno sa decom i mladima sa poteškoćama u intelektualnom i fizičkom razvoju, kao i meštanima Šajkaša.

Instruktori Saveza za nordijsko hodanje su korak po korak davali individualne i grupne smernice o načinu izvođenja ove tehnike rehabilitacije. Korišćenjem specijalno dizajniranih štapova, osim boljeg balansa, stabilnosti i same fizičke aktivnosti, učesnici su osetili i psihološko rasterećenje od straha zbog eventualnog pada. Pri nordijskom hodanju, telo se u svakom trenutku nalazi na bar tri tačke oslonca. 
 
 
Ovaj vid rehabilitacije osnažuje koordinaciju i koncentraciju, jača zglobove, kičmu, mišiće ruku, ramenog pojasa, stomaka, leđa i nogu, čime se postiže opšte psiho-fizičko poboljšanje organizma. Od opreme su potrebni dobra volja, dva štapa i par patika. 
 
Domaćini salaša i instruktori terapijskog jahanja su se potrudili da veliki broj zainteresovanih dobije izuzetno kvalitetnu hipoterapiju čiji se učinak veoma brzo može osetiti. Jedinstvo u pokretu konja i jahača, uz vođstvo stručnog kadra, omogućili su i izvođenje vežbi u toku samog procesa.
 
Za učesnike kojima je baštovanstvo draže, organizovano je rasađivanje začinskog bilja i sezonskog cveća, koje su mogli da ponesu sa sobom kao uspomenu na ovaj višestruko koristan dan ispunjen dobrim raspoloženjem. Iako su maske sakrivale lica, priča, šala i smeh je bilo na pretek. 
 
Oboleli od multiple skleroze i drugih oblika invalidnosti, naročito mlade osobe sa invaliditetom se često zatvaraju u stanove, da izbegnu poglede i sažaljenje drugih. Realizacijom ovakvih aktivnosti šaljemo jasnu poruku da su Društvu jednako važni svi građani.
  • Slucaj

    22.11.2021 21:28
    Drago mi je da su nabavili novog konja. Steta za Hercega...
  • Pmila ns

    22.11.2021 12:39
    MS
    Rekla bih roditeljima i prijateljma da stalno posmatraju decu i poznanike. Nije svejedno kad se bolest dijagnostikuje, mnogo je vazno da to bude u pocetku bolesti. Nikako ne propustiti probleme sa ocima, utrnulost tela, hodanje...sto pre reagujete, postoji lecenje . Svima zelim da budu zdravi i korisni sebi i zajednici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".