Dečaka odšetao sa radionice za decu

Poseta kreativnim radionicama i programima "Novosadskog dečijeg leta" umalo da ostane u lošem sećanju jednog sedmogodišnjeg dečaka, koji je pre dva dana bez znanja predavača sišao sa šestog sprata zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina i izašao pravo na ulicu.  
Poseta kreativnim radionicama i programima "Novosadskog dečijeg leta" umalo da ostane u lošem sećanju jednog sedmogodišnjeg dečaka, koji je pre dva dana bez znanja predavača sišao sa šestog sprata zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina i izašao pravo na ulicu.

Slučaj je redakciji Radija 021 prijavila slušateljka koja je dečaka, sa još dvoje svojih mališana vodila na radionicu u Univerzitet "Božidar Adžija", ogorčena zbog, kako kaže, ogromnog propusta u organizaciji. Prema njenim rečima, dete je za vreme radionice samo otišlo do toaleta, koji je sprat niže i, ne znajući da se vrati nazad, jedno vreme lutalo po spratovima, da bi na kraju naočigled portira izašlo iz zgrade. Prolaznici koji zatekli uplašenog dečaka na ulici, odveli su ga u obližnji DDOR i dete je ubrzo vraćeno roditeljima.

"To je dete od sedam godina, koje inače ide u vrtić, poznato mu je pojam vaspitača, autoriteta grupe. Klinja je sam išetao iz učionice, što vaspitač nije primetio. Ja pitam – kako deca idu u ve-ce, kažu - u grupama, u pratnji druge dece, koja znaju gde je ve-ce. Ne znam kako to dozvoljavaju, da dete prati dete u ve-ce", pita se naša slušateljka.

Branislava Dikosavljević iz Dečijeg kulturnog centra, koji je organizator "Novosadskog dečijeg leta", kaže da dečaku nije bilo prvi put da ide do toaleta, te da su vaspitači brzo odreagovali kada su primetili da ga nema: "Čuvar koji je dole, koji vodi računa o tome ko ulazi, ko izlazi, nije primetio ništa sumnjivo, jer je dečak izašao s grupom dece i roditelja. Vaspitači se ne osećaju krivim i ne smatraju da su neodgovorni, ali s druge strane, naravno da je to velika trauma za dete, roditelje i za njih".

Kako bi se predupredili ovakvi slučajevi, Branislava Dikosavljević kaže da je bitno obratiti pažnju da li dete svojevoljno učestvuje na radionicama, kao i da grupa dece nikad ne bude pod nadzorom samo jednog vaspitača.

  • Bora

    13.08.2011 14:13
    da pokušamo malo sa pozitivnim pristupom...?
    Baš mi je žao što vidim toliko ružnih komentara na račun deteta, kao i na račun vaspitača, potpuno su mi i jedni i drugi van pameti. Jeste, tako nešto nije smelo da se desi i treba ustanoviti ko je i na koji način odgovoran, da se to ne bi ponovilo. Inače želim da kažem da je Novosadsko dečije leto divna stvar, da se zahvalim ljudima koji ga organizuju i da izrazim nadu da će se sa tim nastaviti i narednih godina.
  • mama

    13.08.2011 12:08
    i ja
    i ja imam ćerkicu od šest i po godina i ne bih je ostavila samo tamo. Naime, vodila sam je na Raspustilište i dok je ona bila u učionici, sedela sam u holu ispred i čekala da se završi. Na kraju krajeva te radionice nisu namenjene za tako malu decu, koja bi bila bez nadzora roditelja. I uvek su drugi krivi, a nikad roditelji. Pa dobro gde je bila ta vaša slušateljka što se javila. Što nije čekala ispred učionice, na kraju krajeva, ona je prihvatila da vodi tuđe dete u grad...
  • novosađanka

    13.08.2011 00:14
    A na Štrandu?
    Od ovoga se sad pravi drama,a što na Štrandu spasioci stalno imaju problema zbog dece koja se izgube jer ih RODITELJI ostave bez nadzora-to nikom ništa.Te roditelje niko nije pozvao na odgovornost, niti ih je stavio u vesti na sajtu.
    Nisam vaspitačica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti