ZIG izgubio upravnu zgradu

Upravna zgrada Zavoda za izgradnju grada pravosnažnom sudskom presudom vraćena je građevinskom preduzeću "Neimar".  
Upravna zgrada Zavoda za izgradnju grada pravosnažnom sudskom presudom vraćena je građevinskom preduzeću "Neimar".

Zauzvrat, posrnuli građevinski gigant je dužan da ZIG-u isplati dug od 123 miliona sa kamatama, a pošto se "Neimar" nalazi u rasulu i nema para da vrati dug, najverovatnije je da će se dva preduzeća o obeštećenju dogovoriti van suda.

Zgrada u Stevana Branovačkog je pripala Zavodu za izgradnju grada na osnovu ugovora o poravnanju iz 2002. godine, kada je "Neimar" dugovao ovom javnom preduzeću 55 miliona dinara. Tada je dogovoreno da ZIG preuzme zgradu koja je bila procenjena na 123 miliona dinara, dok je razlika od 68 miliona isplaćena "Neimaru".

Početkom 2008. godine "Neimar" je podneo tužbu kojom je od Trgovinskog suda u Novom Sadu tražio da ugovor o poravnanju proglasi ništavnim. Sud je uvažio tužbu, pošto prilikom zaključenja ugovora "Neimar" nije pribavio saglasnost Agencije za privatizaciju Srbije da može da otuđi imovinu. S druge strane, ZIG nije dobio zeleno svetlo Direkcije za imovinu Srbije, pa time nisu ispunjeni uslovi za zaključenje ugovora. Na ovu presudu ZIG se žalio Višem trgovinskom sudu u Beogradu, koji je pretprošle godine žalbu odbio i potvrdio prvostepenu presudu. Kasacioni sud je žalbu Zavoda za izgradnju grada odbacio, čime je odluka postala pravosnažna i konačna.

Kako kažu u ovom javnom preduzeću, pregovori između dve firme su za sada konstruktivni i najverovatnije će se ići na odbacivanje tužbi kojima ova preduzeća ratuju ili će u pitanju biti vansudsko poravnanje u nepoznatom iznosu.

  • jana

    12.08.2011 12:48
    @Z
    O da, crtaju se PGR-ovi(za neupućene Planovi Generalne Regulacije, koji su malo "stariji po činu" od Planova Detaljne Regulacije, koji će se verovatno menjati u detalju ako to bude kroz PGR-ove rečeno da treba, idealna prilika da se važeći Zakon o planiranju i izgradnji iskoristi za "peglanje" raznih detalja), naveliko...Jevtini crtaju gde šta i kome treba...Meni lično ne bi smetalo da promene namenu prostora o kojem govoriš...al biće tu još mnogo izmena koje će tek tako provući u nečiju korist. S obzirom kakva se ekipica brine o gradskom urbanizmu, znam da će biti svega...a naročito onoga "igrala se deca"...
  • z

    12.08.2011 10:18
    dobro upućeni znaju da se sada radi na izmeni plana detaljne regulacije za deo gde je Neimar na Limanu,uz Sunčani kej,gde je prvobitno planirana mala sportska a kasnije atletska dvorana i teniski tereni,to je bilo pred juniorsko atletsko prvenstvo Evrope 2009.Međutim,od toga nema ništa,pa niko nije lud da se na takvoj lokaciji izgradi nešto neprofitabilno,a uz to i što bi stalno iziskivalo velike troškove održavanja.A Neimar je inače tu rasprodao sve u poslednjih pola godine, sem starih hala i zaista je iluzorno očekivati da tu ostane takvo ruglo.A zainteresovanih ima jako puno za tu lokaciju...
  • nema deda mraza

    12.08.2011 10:14
    svejedno
    svejedno, ionako ce nici jos zgrada od stiropora.

    mogao je jos jedan grad da se izgradi zadnjih 15 godina da se gradilo pored ns-a

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti