Pajtić: Loš presedan Kostreša

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je "loš presedan" to što je šef radne grupe za izradu nacrta zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš predao tekst premijeru bez znanja ostalih članova radne grupe.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je "loš presedan" to što je šef radne grupe za izradu nacrta zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš predao tekst premijeru bez znanja ostalih članova radne grupe.

Pajtić je rekao da se nikada od 2000. godine do danas nije dogodilo da Skupština i Vlada Vojvodine ne budu čak ni konsultovane o zakonu koji se neposredno odnosi na funkcionisanje pokrajinskih institucija. "Zato ne mogu da komentarišem nacrt zakona, jer ga nisam video, niti sam konsultovan oko njegovog sadržaja", rekao je Pajtić.

Egereši: Nema nikakve "velike filozofije"

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da bi pokrajinska administracija trebalo da ima jasan stav o vojvođanskoj imovini i da ga prosledi nadležnim republičkim organima uoči usvajanja zakona u toj oblasti. "Čim prođu godišnji odmori, konsultovaću se o toj temi s predsednikom Vlade Vojvodine i drugim funkcionerima vladajuće koalicije. Potrebno je da Vlada i Skupština Vojvodine imaju jasan stav o pokrajinskoj imovini, jer se radi o nama", dodao je Egereši.

Prema njegovim rečima, septembar bi morao da se iskoristi za usvajanje te zajedničke platforme o vojvođanskoj imovini. Predsednik pokrajinskog parlamenta tvrdi da nema nikakve "velike filozofije" u tome šta bi trebalo vratiti, jer se tačno zna šta su Vojvodina i lokalne samouprave imale pre 20-25 godina.

Đukić osporava Kostrešu i zvanje i znanje

Vojvođanski sekretar za finansije Jovica Đukić saopštio je da je predsednik Radne grupe za izradu nacrta zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš predao gotov tekst zakona premijeru Mirku Cvetkoviću bez znanja članova radne grupe.

Đukić je u saopštenju naveo da se radna grupa za izradu tog zakona nije sastajala od polovine maja. "Ako je tačna informacija da je zakonski tekst gotov, nije jasno kako je do izrade ovog zakona moglo doći bez učešća radne grupe formirane od strane premijera. Takođe nije jasno, kako je mogao biti završen rad na nacrtu ovog zakona bez znanja i učešća Vlade Vojvodine, kao i bez znanja pokrajinskog premijera Bojana Pajtića", naveo je Đukić.

On je ocenio da je Kostreš, koji je šef radne grupe, "osoba nepoznatog zvanja i sasvim skromnog kvantuma znanja". "Nisam siguran da on (Kostreš) razlikuje osnovne kategorije pravne materije na kojoj radna grupa treba da radi", rekao je Đukić.

Prema njegovim rečima, izrada nacrta zakona o javnoj svojini treba da se vrati u institucije sistema, a članovi radne grupe trebalo bi da stručnim i transparentnim radom uobliče materiju javne svojine i predaju ga u proceduru nadležnim institucijama. "U suprotnom, ovaj zakon predstavljaće samo još jednu propuštenu šansu", poručio je Đukić.

U petak o nacrtu zakona

Predsednik Radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš izjavio je da je radna verzija zakona završena i da je predata premijeru Cvetkoviću. On kaže da je ostalo otvoreno pitanje javne svojine Vojvodine nad velikim sistemima i da će ono biti rešeno kompromisom.

Obzirom da je reč o zakonu koji predstavlja uslov za sticanje kandidature za članstvo u EU očekuje se da će predlog ovog zakona pred poslanicima Republičke skupštine biti najkasnije do kraja septembra.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da bi odbor Vlade Srbije za privredu i finansije u petak trebalo da utvrdi nacrt zakona o javnoj svojini za javnu raspravu, koja će trajati 15 dana. Prema Đelićevim rečima, treba očekivati da Vlada početkom septembra usvoji "oba nacrta" zakona (o restituciji i o javnoj svojini) i kao predloge ih uputi Skupštini na usvajanje.

  • Jado

    18.08.2011 10:00
    Odosmo u ...
    Vidim ja da dok se mi svađamo ovde u Voši ,oni lešinari će nam sve oteti ,bog te postali su gori od Slobe ! I zamisli jedva dočekali , ko zna možda je i on beogradski udbaš ,plaćenik pa se prodao za tepsiju ribe !
  • Vladimir

    17.08.2011 19:02
    Investicije
    Pitam se ko je postavio momka od 22+ za direktora investicionog fonda Vojvodine......
  • neko ko se tuda smuca

    17.08.2011 19:00
    a ja sam se prijavio za popisivača na predstojećem popisu stanovništva i sigurno upadam pa se vi češite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti