Dom zdravlja dobio mamograf

Novosadski Dom zdravlja dobio je od Vlade Japana novi aparat za mamografiju.
Novosadski Dom zdravlja dobio je od Vlade Japana novi aparat za mamografiju. Ambasador ove zemlje Tošio Cunozaki se nada da će mamograf izmeniti crnu statistiku u Srbiji, prema kojoj je rak dojke jedan od najčešćih uzroka smrti.

"U Srbiji je zabeležena velika stopa smrtnosti od raka dojke, bolesti čiji je procenat izlečenja ako se otkrije u ranoj fazi 90%. Nadam se da ćete pomoću ovih aparata moći da olakšate ranu detekciju ove opake bolesti", kaže Cunozaki.

Ukupna vrednost donacije medicinske opreme Japana Srbiji je oko 5,8 miliona evra, a mamograf i prateća oprema koju je dobio Novi Sad vredni su oko 70 miliona evra. Pored aparata za mamografiju, Dom zdravlja je dobio i komoru za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem. (M.S.)

  • Ana

    17.08.2011 18:24
    @ Anonimus

    Ko je to potvrdio i koliko ste vi uopste kompetentni da dajete takve komentare?

    Dom zdravlja vec poseduje dva mamografa a ovo je treci koji ce znatno povecati kapacitete. Od nedavno je pokrenuta preventivna akcija besplatnog pregleda mamografijom za sve zene sa teritorije grada i prigradskih naselja, starosti od 45 do 69 godina. Sve sto treba je da se zainteresovane zene, koje nisu nikada radile mamografiju ili je od poslednjeg pregleda proslo 2 ili vise godina, jave u kol centar i bice im zakazan besplatan pregled.
  • ivanka

    17.08.2011 18:03
    novi mamograf
    interesuje me u kom domu zdravlja ce biti montiran , kome ce biti dostupan i koliko nasim strucnjacima treba da ga osposobe za upotrebu __
  • 17.08.2011 15:10
    Od mamografa nema koristi (te o kojoj pričaju)u ranoj dijagnostici raka dojke. Nedavno je potvrđeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti