Priprema se teren za gradnju Arhiva

Na prostoru stare fabrike "Kulpin" na Podbari počelo je raščišćavanje terena za izgradnju nove zgrade Istorijskog arhiva Grada.
Na prostoru stare fabrike "Kulpin" na Podbari počelo je raščišćavanje terena za izgradnju nove zgrade Istorijskog arhiva Grada.

Direktor Arhiva Bogoljub Savin kaže za "Dnevnik" da su na delu parcele prema ulici već su srušeni stari objekti, magacini i hale, a ostalo je da se očisti deo prema Kvantaškoj pijaci. On očekuje da već u septembru bude postavljen kamen temeljac, a do kraja godine i završetak nove zgrade.

Predviđeno je da površina objekta bude oko 5.500 kvadrata. Imaće suteren u kojem će biti garaža i pomoćne prostorije, zatim biblioteku, čitaonicu i prijemne kancelarije u prizemlju, dok će se za čuvanje građe izgraditi dva sprata i iskoristiti međusprat. Rok za završetak radova je 220 dana, od datuma početka izgradnje.  

Arhiv na Tvrđavi trenutno čuva oko 7.000 dužnih metara dokumentacije, što sa arhivom Gradske uprave, koja će takođe dobiti prostor u novoj zgradi, iznosi oko 10.000 metara dokumentacije. Nа Tvrđavi građa stoji po hodnicima i kancelarijama, bez ikakvih uslova za čuvanje.
Prostorije u kojima se nalaze vredni istorijski papiri nemaju kontrolu vlage, prašine i svetlosti.

Na mestu nekadašnjeg “Kulpina“ budući Arhiv predstavljaće samo jednu od zgrada, jer se na istom prostoru planira i izgradnja poslovno-komercijalnog centra, s lokalima, kafeima, hipermarketom.
  • Adrijana

    18.08.2011 14:20
    Hajde neka neko iskopa šta se desilo sa arhitektonskim konkursom koji je bio raspisan za taj objekat. Znam kada je bio raspisan, ali posle toga je sve nekako nestalo u magli. Ko je bio u žiriju, koliko je projekata stiglo, da li je, i kada, bila izložba pristiglih predloga...?
  • Hm

    18.08.2011 13:41
    arhiva - mikrofilmovi
    Koji su planovi da se ta arhiva prebaci u elektronski oblik? Koja mreža će biti postavljena? Da li mogu sa svojim laptopom doći i pretraživati po arhivi? Da li će sve to biti obezbedjeno?
  • ns

    18.08.2011 12:27
    baš lepo jedino ova poslednja rečenica nema veze s vezom "budući Arhiv predstavljaće samo jednu od zgrada, jer se na istom prostoru planira i izgradnja poslovno-komercijalnog centra, s lokalima, kafeima, hipermarketom."
    šta zajedničko imaju ovakvi tipovi objekata, taman se smesti arhiv u miran i izvučen deo pa onda taj deo postane komercijalan i pretrpan, pa će ponovo da se izmešta arhiv zbog ekskluzivnosti lokaliteta i neopravdanosti postojanja takve institucije na tom mestu!?!?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti