Ko je proneverio milijardu dinara u Toplani?

Šef novosadskih naprednjaka, Miloš Vučević, optužio je rukovodstvo "Novosadske toplane" za nestanak gotovo milijarde dinara, za koliko je zapravo uvećan dug tog preduzeća u odnosu na prošlu godinu.  
Šef novosadskih naprednjaka, Miloš Vučević, optužio je rukovodstvo "Novosadske toplane" za nestanak gotovo milijarde dinara, za koliko je zapravo uvećan dug tog preduzeća u odnosu na prošlu godinu.

Projektovani dug za ovu je 2,6 milijardi dinara pa se Vučević pita - zašto tim povodom ne reaguju gradonačelnik, Igor Pavličić, tužilaštvo i policija, te ko je ukrao novac. "Toplana ima projektovane troškove od 5.411.000.000 dinara. Plate ne čine ni 10 odsto troškova, a samo kamate prema dobavljačima veće su od troškova plata. Ovde se namerno prave gubici, ovde je kriminal u pitanju i nadamo se da neće Gradski odbor Srpske napredne stranke opet morati da podnosi krivične prijave, nego da će državni organi reagovati i raditi svoj posao", kaže predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS). 

Vučević smatra da se u "Novosadskoj toplani" najviše krade kroz razne oblike hvarija i sanacija, te da sumnja da je stanje i gore od onog koje u dokumentaciji prikazuju. Kao primer neodgovornosti, on navodi da je sud naložio da se troje bivših zaposlenih u tom preduzeću vrati na posao, ali da rukovodstvo Toplane to ignoriše. "Sada će se to prinudno sprovoditi, biće troškova izvršnog postupka i sada će to opet građani Novog Sada, odnosno poreski obveznici platiti, zato što će napraviti nove troškove kroz sudske postupke", objašnajva Vučević. 

Predsednik Gradskog odbora SNS-a dodaje da je Toplana samo 200 milina dinara uložila u remont, a da se gotovo kompletan minus na saldu odnosi na stavku - ostalo.

Toplana: Za kriminal pitati naprednjake

"Novosadska toplana" odbacila je optužbe Srpske napredne stranke da je za krađu milijarde dinara u tom preduzeću odgovorno aktuelno rukovodstvo i uzvratila da za kriminalne radnje, odgovornost snose dvojica bivših funckionera iz redova naprednjaka.

Reč je o bivšem direktoru Toplane, Svetozaru Maletiću i njegovom savetniku, Radi Marinkovu, članovima SNS-a, koje aktuelno rukovodstvo tog preduzeća optužuje za zaduživanje od pola milijarde, bez odobrenja Skupštine grada, a pred razrešenje s funkcija koje su imali. Navodi se da su Maletić i Marinkov, proneverili milijardu dinara, dobijenih iz budžeta grada za kapitalne subvencije, o čemu postoji izveštaj inspekcije iz avgusta 2008. godine, te da nije jasno - kako je moguće da tužilaštvo tim povodom nije reagovalo.

Odgovarajući na optužbe Srpske napredne stranke, iz Službe za odnose s javnošću "Novosadske toplane" saopštavaju da su sve toplane u Srbiji u teškom položaju, te da je primera radi, dug Beogradskih elektrana, tri do četiri puta veći u odnosu na dug "Novosadske toplane". Dodaju da bi naplatom potraživanja, uspeli da prevaziđu tešku situaciju u kojoj se nalaze, a sa kojom je upoznat i gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić.

"Uprko svim teškoćama "Novosadska toplana" je u prvih šest meseci ove godine, izmirila 1,9 milijardi dinara i započela značajne investicije koje imaju za cilj pružanje kvalitetne usluge svojim korisnicima", navodi se u saopštenju ovog gradskog preduzeća. (D.S.)

Šef novosadskih naprednjaka, Miloš Vučević, optužio je rukovodstvo „Novosadske toplane“ za krađu gotovo milijarde dinara, za koliko je zapravo uvećan dug tog preduzeća u odnosu na prošlu godinu.

 

Projektovani dug za ovu je 2,6 milijardi dinara pa se Vučević pita - zašto tim povodom ne reaguju gradonačelnik, Igor Pavličić, tužilaštvo i policija. „Toplana ima projektovane troškove od 5.411.000.000 dinara. Plate ne čine ni 10 odsto troškova, a samo kamate prema dobavljačima veće su od troškova plata. Ovde se namerno prave gubici, ovde je kriminal u pitanju i nadamo se da neće Gradski odbor Srpske napredne stranke da opet morati da podnosi krivične prijave, nego da će državni organi reagovati i raditi svoj posao“, predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

 

Vučević smatra da se u „Novosadskoj toplani“ najviše krade kroz razne oblike hvarija i sanacija, te da sumnja da je stanje i gore od onog koje u dokumentaciji prikazuju. Kao primer neodgovornosti, on navodi da je sud naložio da se troje bivših zaposlenih u tom preduzeću vrati na posao, ali da rukovodstvo Toplane to ignoriše. „Sada će se to prinudno sprovoditi, biće troškova izvršnog postupka i sada će to opet građani Novog Sada, odnosno poreski obveznici platiti, zato što će napraviti nove troškove kroz sudske postupke“, objašnajva Vučević.

 

Predsednik Gradskog odbora SNS-a dodaje da je samo 200 milina dinara uloženo u remont, a da se gotovo kompletan minus na saldu „Toplane“ odnosi na stavku - ostalo.

  • Jelica

    23.08.2011 11:33
    Re: Maxo
    Upravo je Biljana G***** (SPO) osoba koja je obelodanila ove izvestaje, svidelo se to tebi ili ne.
    M****** je zaposlio 30 ljudi, a j**** preko 100 (za tri godine), znam da ti se cinjenice ne dopadaju, ali zalim slucaj.
    Dug Toplane je na dan 1. decembra 2004. godine bio 9,3 miliona evra, a ostavljen je SPO-vcima 18. juna 2008. godine dug od 6 miliona evra (sto priznaje i Cobrda i Jelic), e sada je dug 32 miliona evra koji je PRIZNAO i Vlada J**** u letku koji je kao svoju licnu reklamu (citaj: pravdanje) slao putem B****, P**** i G********* gradjanima Novog Sada, ali na njihov trosak.
    Porudzbinu/zahtev za ovu uslugu potpisala je Branka B******, lazno se predstavljajuci kao sef marketing sluzbe.
    Zbog cega je Toplana tuzena za privredni prestup, jer je distribuirala ne letak, vec novine bez impresuma i bez registracije kao javno glasilo.

    Automobile danas voze u Toplani samo clanovi SPO-a i LSV-a, a ranije za vreme Maletica, Veselinovica, Zagorcica i Bajica nije se zaduzivao auto po stranackoj osnovi.
  • @Za Novinare - @Laky

    22.08.2011 23:39
    Ako moze
    Molicu lepo, da dodam:
    Ako postavljate pitanja onda priupitajte i: koliko su maleticevi i marinkovi otpustili ljudi i zasto, koliko su izgubili sudskih sporova,
    koliko su platili te izgubljene sporove i sudske troskove,
    koliko je (ne)radnika primljeno od 2004 do 2008. godine i ako ikako moze njihovu skolsku spremu i radno iskustvo,
    koliko sluzbenih vozila iz tog preduzeca od 2004 na ovamo sparta ovim gradom u privatne svrhe, kojim radnicimna su oduzeli vozila da bi dali sluzbenicama i kojim,
    koliko novaca su platili popravke zuba cucickinoj kcerki, a koliko naocare sefici ljudskih resursa...,
    ko je i o cijem trosku renovirao stanove, pored ostalih i cucicki,
    koliko dnevnica je samo vozac pokupio . gde je i koga vozio,
    ko je i koju diplomu kupio o trosku naroda i drzave od 2004 do 2011,
    kako obracunavaju stimulaciju, ko je redovno dobija, a ko ne i kakav harac se (eventualno) namiruje od tih stimulacija?
    Taj covek nije ni naceo problem. Taj izgleda samo pokusava da drzi tenziju, ali se drugi jos uvek libe i cekaju da vide sta ce biti. Svako tu neku politiku vodi.
    A Vas bi molio da pokusate malo objektivizirati ta Vasa pitanja. Ti sto nisu vraceni na posao su toliko zla naneli drugima da im se to zlo samo pocelo vracati. Ako ste Vi medju tima onda neka Vam je sv.visnji na pomoci, tek je pocelo da Vam se vraca.
  • Mishko

    22.08.2011 22:55
    TiZu - SPO pobedjuje na izborima
    A nece biti ni tamo gde te (Jelica) odvedu za koji dan!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti