FOTO: Continental donirao vrednu opremu Dečijoj bolnici u Novom Sadu

Dečija bolnica u Novom Sadu dobila je vrednu medicinsku opremu za zbrinjavanje najmlađih onkoloških pacijenata širom Vojvodine, a zahvaljujući inicijativi kompanije Continental Automotive Srbija.
FOTO: Continental donirao vrednu opremu Dečijoj bolnici u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Zahvaljujući donaciji, odeljenje hematologije i onkologije Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine kompletno je obnovljeno novom opremom za lečenje mališana.

Donacija je uspešno sprovedena zahvaljujući velikoj pomoći Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka - NURDOR, s kojim Continental Automotiv Srbija godinama radi na zanovljenju opreme u Dečijoj bolnici.

Kako objašnjava generalni direktor kompanije Continental Automotiv Srbija Saša Ćoringa, kompanija je svoje finansijske kapacitete ponudila NURDOR-u i Dečijoj bolnici u nameri da se stručnom kadru koji brine o najmlađim pacijentima u Vojvodini olakša naporan posao.
 
"Uvek smo spremni da pružimo pomoć onima koji nam se obrate, ali isto tako i iniciramo akcije kad god je u pitanju situacija u kojoj su životi u pitanju. Reagovali smo na molbu UNICEF-a 2020. godine, kad je bilo  potrebno nabaviti respiratore, a kao i tada, sada se nadamo da smo uspeli da barem malo doprinesemo unapređenju uslova u Dečijoj bolnici", navodi Ćoringa.
 
 
Da je pomoć vredna i prekopotrebna poručuje direktorka Dečije bolnice doc. dr Jelena Antić. Kako kaže, ovom prilikom će nova aparatura zameniti dotrajalu i biće u upotrebi za zbrinjavanje sve dece, pa i onkoloških pacijenata.
 
"Na onkologiji trenutno imamo sedmoro dece na lečenju, što je na nivou Vojvodine još i manji broj nego inače i što nas raduje. Rad bolnice organizovali smo tako da sva deca kod koje postoji ta mogućnost budu zbrinuta na nivou dnevne bolnice, sa što kraćim zadržavanjem u Institutu", objašnjava dr Antić.
 
Glavna sestra odeljenja hematologije i onkologije u Dečijoj bolnici Biljana Jurčan kaže da je dopremljena oprema vredno "pojačanje" u radu medicinskog osoblja.
 
"Ostaje da vidimo da li ikako možemo da unapredimo situaciju i na drugim odeljenjima naše ustanove, ali smo sada neko vreme 'mirni'. Nažalost, intenzivnih pacijenata ima mnogo, monitoring nam je preko potreban i sva oprema će definitivno biti u funkciji", napominje Jurčan.
 
U Dečiju bolnicu je upravo stigao veći deo nabavljene medicinske opreme, donacije Continental Automotiv Srbija. Do kraja meseca stiže ostatak, objašnjava koordinatorka novosadskog ogranka NURDOR-a Ljiljana Sunajko.
 
"Ovo nije naša prva akcija sa Continentalom budući da gotovo svake godine, na inicijativu kompanije, organizujemo donaciju za Dečiju bolnicu. Imamo odličnu saradnju sa svim sestrama sa odeljenja hematologije i onkologije i zaista je reč o vrlo skromnim ljudima, čije potrebe gledamo da zadovoljimo uz pomoć donatora", navodi Sunajko i dodaje da trenutno u NURDOR-ovoj roditeljskoj kući u Petrovaradinu trenutno može da boravi do pet porodica istovremeno.
 
 
Šta je Dečija bolnica dobila?
 
Donacijom vrednom više od pola miliona dinara, za potrebe Dečije bolnice nabavljen je pacijent-monitor, po pet inhalatora i pulsnih oksimetara, digitalni tenziometar sa manžetnom, kao i po pet manometarskih merača krvnog pritiska i protokomera za kiseonik.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti