Prečistač vode samo na papiru

Iako mogućnost izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda gradonačelnik Igor Pavličić pominje još od dolaska na tu funkciju, dalje od crtanja prečistača na papirima neće se odmaći do isteka mandata aktuelnog prvog čoveka grada.  
Iako mogućnost izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda gradonačelnik Igor Pavličić pominje još od dolaska na tu funkciju, dalje od crtanja prečistača na papirima neće se odmaći do isteka mandata aktuelnog prvog čoveka grada. Novi Sad će bar još neko vreme ostati jedan od zagađivača Dunava, a sva kanalizacija će se i dalje ulivati u reku, pored koje se nalaze izvorišta pijaće vode.

U kabinetu gradonačelnika nastavljaju s praksom selektivnog odgovaranja na pitanja Radija 021, tako da nije poznato u kojoj su fazi pripreme za izgradnju centralnog prečistača. Ranije su nam predstavnici gradskih vlasti potvrdili da je idejni projekat završen, da treba da usledi izrada glavnog, ali i da je potrebno izabrati strateškog partnera, koji bi u izgradnju uložio desetine miliona evra.

Takva javno-privatna partnerstva, kao model za realizaciju nedostajućih investicija, ranije je pominjao i gradonačelnik Igor Pavličić, ali ona do danas nisu zaživela u značajnijoj meri. "Vi znate da bismo rešili problem vodosnabdevanja, da bismo napravili prečistač otpadnih voda, nama treba blizu 100 miliona evra. To je ogroman novac za ovaj grad, mi nemamo para za sve i zbog toga razmišljamo i razgovaramo na tu temu da uđemo s nekom svetskom kompanijom u partnerstvo", izjavio je gradonačelnik.

Dodajmo da svega trećina stanovništva u Vojvodini ima kanalizaciju, a da se samo šest odsto kanalizacionih voda prečišćava u skladu sa evropskim standardima. Plan je da se centralno postrojenje za prečišćavanje otpadne vode u Novom Sadu nalazi u industrijskoj zoni, između autoputa i starog kaćkog puta. (D.S.)

  • Savest

    29.08.2011 10:57
    Prečistači otpadnih voda II
    Globalisti su oni koji su svoju ekonomsku moć dostigli na račun zagađivanja i upropaštavanja okoline (zemljišta, vode, vazduha)ceo prošli vek. Sada spašavaju planetu preko naše grbače gde ionako jadnu proizvodnju dodatno opterećuju raznim nametima u obliku "zaštite životne sredine".
    Dakle, gledajte da se prečišćava ono što nas direktno ugrožava a ne ono što minimalno zagađuje globalnu sredinu. Ako Evropa želi čistu evrosku reku neka lepo odreši kesu i neka prečišćava otpadne vode Novog Sada, Beograda, Smedereva ...
  • Savest

    29.08.2011 06:43
    Prečistači otpadnih voda
    Kome pored ovolikog Dunava treba toliki i toliko skup prečistač otpadnih voda ???
    Treba graditi prečistače otpadnih voda po naseljima koja nisu te sreće da imaju Dunav. Oni svoju otpadnu vodu ispuštaju direktno u tlo iz kojeg crpe (zagađenu) vodu za piće.
    Dakle bavite se lokalnim problemom a ne globalnim, globalne probleme ostavite Globalistima.
  • 29.08.2011 05:05
    6.500.000.000,00 manje iskazan drzavni kapital
    Da ne bi DR i da nije pronasao manje iskazani drzavni kapital u Vodovodu i kanalizaciji neko biod rodnijevih finansijera vec odavno gradio centralni precistac nasim parama.Postovani sa vlasti idite s milim bogom i nikada se vise ne vracajte !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti