Matične ćelije ostavlja 30 porodilja mesečno

Od kako je pre dve godine porodiljama u Novom Sadu omogućeno čuvanje matičnih ćelija, u Betaniji je to učinilo više od 500 žena.
Od kako je pre dve godine porodiljama u Novom Sadu omogućeno čuvanje matičnih ćelija, u Betaniji je to učinilo više od 500 žena. Šef odseka porođajne sale ove klinike dr Đorđe Petrović kaže za "24 sata" da matične ćelije deponuje u proseku 30 porodilja mesečno.

Matične ćelije se uzimaju iz krvi pupčane vrpce odmah nakon porođaja, a potom se predaju firmama koje preuzimaju materijal i prevoze ga do banke. One mogu da se deponuju kod nekoliko firmi koje imaju predstavništva u Srbiji, a ugovor se sa kompanijama potpisuje najčešće na 20 godina.

Iako se najčešće za deponovanje matičnih ćelija odlučuju parovi koji imaju dete obolelo od dijabetesa ili leukemije ili slučaj takve bolesti u familiji, jer će na taj način jednog dana imati materijal za terapiju ili kliničko ispitivanje, u poslednje vreme sve češće se javljaju i oni parovi koji čekaju prvo dete, a matične ćelije čuvaju iz preventivnih razloga.

Čuvanje matičnih ćelija košta 1.700 evra, pa ne mogu svi roditelji to sebi da priušte, ali je isplativo jer one mogu jednog dana da spasu život detetu čije se matične ćelije uzimaju, ali i njegovoj rođenoj braći i sestrama, kao i roditeljima.

  • ns

    31.08.2011 13:25
    mi smo potpisali ugovor sa belgijsko-holandskom firmom i dva uzorka se čuvaju na dva mesta u dve zemlje ako se u jednoj slučajno zakuva ili nešto desi ima druga i da bi se zlu ne trebalo dva puta mogle koristiti mada je jedan uzorak manji i koliko se sećam uglavnom se koristi za rekonstruktivne stvari a drugi, veći, za lečenje ako zatreba.
  • bns

    31.08.2011 10:02
    Maki021 - @bzvz
    Bilo jeste reči, ali o otvaranju javne banke. To znači da ne bi matične ćelije koristio onaj ko deponuje, već bi koristili te matične ćelije ljudi kojima su po tipizaciji tkiva adekvatni. Naravno, čuvanje matičnih ćelija bi u takvoj javnoj banci bilo besplatno.
  • Maki021

    31.08.2011 08:47
    @bzvz
    Ovo je cena uzimanje, transport do Belgije (mislim da postoji još jedna zemlja u Evropi sa bankom) i čuvanje narednih 20 godina. Nedavno je bilo nekih priča da će se i kod nas otvarati ova banka.
    Mislim da je ovo jako dobra stvar ali mi, na žalost, nismo mogli sebi da priuštimo ovaj luksuz....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".