Dvadeset godina od legendarnog "Prozora"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obeležiće 2. septembra jubilej "Prozora", protestne akcije koja je pod tim nazivom održana u Novom Sadu pre dve decenije, kao "najduži i najmasovniji protest protiv gušenja slobode javne reči u istoriji novinarstva u Srbiji", saopstila je ta medijska asocijacija.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obeležiće 2. septembra jubilej "Prozora", protestne akcije koja je pod tim nazivom održana u Novom Sadu pre dve decenije, kao "najduži i najmasovniji protest protiv gušenja slobode javne reči u istoriji novinarstva u Srbiji", saopstila je ta medijska asocijacija.

"Prozor" je bio odgovor nezavisnih, pacifistički nastrojenih novinara na "ratnohuškačku propagandu kojom su se tada bavili državna televizija i ostali mediji pod kontrolom režima Slobodana Miloševića", navedeno je u saopštenju.

Punih mesec dana je na tim protestima učestvovalo više od 100 najistaknutijih političara, intelektualaca, umetnika i novinara iz cele zemlje, međju kojima i tadašnji opozicioni prvaci Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, Desimir Tošić, Vesna Pešić, Nenad Čanak, Dragoljub Petrović i drugi, a pridružili su im se Aleksandar Tišma, David Albahari, Laslo Vegel, Vojin Dimitrijević, Tibor Varadi...

"Prozor" je bio neka vrsta alternativnog TV Dnevnika, glavne informativno-političke emisije na Prvom programu Radio televizije Srbije a "emitovan" je od 2. septembra do 2. oktobra 1991. godine u isto vreme, u 19.30 sati, kada i onaj na državnoj televiziji, ali uživo, s prozora na prvom spratu zgrade u Zmaj Jovinoj 4 u Novom Sadu, gde je NDNV imalo svoje prostorije.

Jubilej "Prozora" biće obeležen prigodnom "emisijom" koja će 2. septembra u 19.30 sati biti "emitovana" s prozora prostorija NDNV u Zmaj Jovinoj ulici, a njeni glavni junaci biće stari "prozoraši", kako na prozoru, tako i pod prozorom, najavljeno je u saopštenju.

  • nss

    02.09.2011 13:51
    @piplfoks
    Ako sam Vas dobro razumeo,i Vi ste jedno od grla navedenog stada iliti krda.
    Samo nam jos nedostaje stampedo i kauboj Dzimi.
  • vladan

    02.09.2011 11:25
    novinarska elita
    Zaboravili ste da kažete da se tada na ''Prozoru'' okupljao i krem našeg novinarstava pa je jedan od čestih govornika bio i Robert Čoban, vrli novinar istinoljubivih i nadasve poštenih časopisa, moralna gromada i novinarski uzor ''Turbo'' generacije. E Srbijo, među šljivama...
  • Piplfoks

    02.09.2011 09:29
    @ "Сремац" i ostali seljaci
    Vi ste taman gde ste i bili, a malo i gore, zato što ste goveda. Ovi taki kaki su, uz likove poput Svilanovića i Koraća, tada su bili najbolje što se nudilo, a i njih je stoka od naroda prihvatila tek kada su oni drugi izgubili tri rata i unesrećili čitavu zemlju. I to je sada jasno da ih je narod prihvatio ne zato što mu je došlo iz dupeta u glavu šta im rade i u šta se zemlja pretvorila, nego zato što su mislili da će se pod ovim efikasnije srbovati, boriti za Kosovo i slično. Da narod nije govedo, ovi političari bi davno ustupili mesto sposobnijim i boljim, a ne bi se i dan danas prepucavali sa gorim i primitivnijim, šljamom sa dna kace, kojima nas i dan-danas plaše kao 'većim zlom'. Ako je istina da svaki narod zaslužuje svoje političare, ovi su najbolje što ćete vi za života videti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti