Na Fruškoj gori se nećete obogatiti: Nije pronađen najskuplji začin na svetu

U proteklih nekoliko dana na nekoliko domaćih portala objavljena je vest da je "prvi put na Fruškoj gori pronađen najskuplji začin na svetu".
Na Fruškoj gori se nećete obogatiti: Nije pronađen najskuplji začin na svetu
Foto: Pixabay
Iako se na pojedinim mestima spominje i čudo na Fruškoj gori, ono ipak nije "novootkriveno", jer je na internet prezentaciji Nacionalnog parka Fruška gora vest o otkriću šafrana na toj planini objavljena još u februaru 2020. godinem piše FakeNews Tragač.
Kako se navodi u citiranoj objavi, "Fruška gora je botanički dobro istražena i do sada (februar 2020) se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih do sad nije našao. U pitanju je šumski šafran (Crocus tommasinianus)".
U odgovoru pitanje redakcije FakeNews tragač da nije možda i ove godine pronađena neka nova vrsta, iz Nacionalnog parka su potvrdili da se radi o informaciji objavljenoj pre dve godine, ali da "pomenuta vrsta raste i ove godine".
 
Pojedini mediji koji su ekskluzivno izveštavali o preklanjskom otkriću istakli su i benefite šafrana, kao i razloge zbog kojih je začin koji se dobija od njega toliko skup. Ipak, u odgovoru koji stiže od Nacionalnog parka, napominju da se ne radi o biljci koja "donosi bogatstvo".
 
Naime, između biljke od koje se dobija skupoceni začin i one pronađene na zapadnoj strani Fruške gore postoje određene razlike. Prva i najbitnija leži u tome da je reč o dve različite vrste istog roda Crocus koji broji više od 80 vrsta cvetajućih biljaka iz porodice irisa (Iridaceae). Prva vrsta, koja je zaista uočena na Fruškoj gori, ima latinski naziv Crocus tommasinianus (Tomasinijev šafran). Karakteriše je cvetanje tokom kasne zime ili ranog proleća, a ukoliko se uzgaja, sadi se u jesen.
 
Druga vrsta, o čijim benefitima mediji zapravo pišu, jeste Crocus sativus. Ovi krokusi cvetaju u jesen, tako da ih nije moguće uočiti tokom proleća. Istina je da se najčešće gaji radi ubiranja "končića", čijim se sušenjem dobija skupoceni kulinarski začin. Svaki cvet ima tri crvena ili narandžasta tučka, a da bi se dobio jedan kilogram začina procenjuje se da je potrebno 150-200 hiljada cvetova. Visokoj ceni doprinosi i činjenica da se šafran bere ručno.
  • Bane

    20.04.2022 08:50
    Otkriće
    Ah novinari !
    Važno je napraviti "Eksluzivu".
    Za taj šafran ja znam već 60 godina, mesto gde cveta svake godine početkom marta !
  • BOLENS

    20.04.2022 08:22
    sreca
    Hvala Bogu te ga nema. Pale bi mnoge glave a preorali bismo goru zbog safrana!
  • Dragan

    20.04.2022 07:30
    Ah
    Pa i smokva raste,očekujemo i banane.Ah da i litijum je skup.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti