Nemci traže oduzetu imovinu

Više udruženja Nemaca iz Vojvodine ocenilo je da je Nacrt zakona o vraćanju imovine "nepravedan" prema Nemcima, jer im ne omogućava da potražuju svoju oduzetu imovinu.

Više udruženja Nemaca iz Vojvodine ocenilo je da je Nacrt zakona o vraćanju imovine "nepravedan" prema Nemcima, jer im ne omogućava da potražuju svoju oduzetu imovinu.

Udruženja su u saopštenju za javnost zatražila da umesto 9. marta 1945. godine, koji je u nacrtu zakona određen kao datum od kojeg se računa oduzimanje imovine nakon Drugog svetskog rata, novi rok bude 21. novembar 1944. godine. Tog datuma, kako su objasnili, odlukama komunističkih vlasti, Nemcima je konfiskovana sva imovina, oduzeta su im građanska prava uključujući i državljanstvo, jer su proglašeni kolektivno krivima za rat i okupaciju.

Podunavskim Nemcima je, kako se navodi, nakon Drugog svetskog rata u Vojvodini konfiskovano blizu 400.000 hektara zemljišta, vinogradi, fabrike i kuće. "Ukoliko se ove promene ne ugrade u zakon, može se reći da se građanima nemačke nacionalnosti želi uskratiti pravo na povraćaj konfiskovane imovine i da su oni diskriminisani", navodi se u saopštenju nemačkih udruženja. Raspravu o nacrtu zakona organizovalo je Nemačko udruženje Donau iz Novog Sada.

  • DejanVnemacka

    23.10.2011 12:40
    prvo Hrvatska!
    Koliko znam i u Hrvatskoj na podrucju Virovitice ima dosta sela kao sto su Zlebine, Novi Gradac, Terezino Polje itd. Vlasnicima nemcima je ta zemlja oduzeta i nastanili su je Komunisti i partizani posle rata. Da vidimo prvo sta ce Hrvatska da uradi povodom nemacke imovine na koju oni itekako imaju pravo a blizi se ulazak Hrvatske u EU: :)
  • Dejan-V-nemacka

    02.10.2011 19:05
    nemci netraze nista
    setili se nasi politicari mogucnosti da se na jos jedan nacin opare i nude nemcima njihovu toboze imovinu iz vremena marije terezije a zauzvrat da napune svoje dzepove a narodu da oduzmu i to malo sto im je preostalo. Srbija je bila Kosovo a Srbija pripada Miskovicu a Vojvodinu eto damo nemcima i svi zadovoljni, pa kad bude trebalo opet da se opare, nasi dragi i razumni politickari sta ce onda da daju. Vazdusni prostor........
  • stevica

    16.09.2011 22:30
    ss
    posto su vojvodjanski nemci bili drzavljani jugoslavije, zasto bi se prema njima odnosili drukcije? inace, generalno, treba pri povracaju imovine obratiti paznju na sledece: bankarski je sistem pre rata bio poput danasnjeg, odnosno, neke su nekretnine gradjene na kredit. postojale su i tada hipoteke. dakle neke od nekretnina, s obzirom na rat i posleratni period, nikad nisu ni otplacene, sto prakticno znaci da naslednici nemaju nikakva prava na njih. [cak stavise, mozda treba danas da plate drzavi kamatu? ;) ] takodje i razna drustva [npr. deonicarska] su imala svoju imovinu. sta sa tom imovinom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti