Stopa samoubistava u Pokrajini i dalje visoka

U Vojvodini svakih 19 sati jedna osoba izvrši samoubistvo, zbog čega se Pokrajina i dalje smatra visokorizičnom regijom po tom pitanju.  
U Vojvodini svakih 19 sati jedna osoba izvrši samoubistvo, zbog čega se Pokrajina i dalje smatra visokorizičnom regijom po tom pitanju.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, povodom obeležavanja 10. septembra - Svetskog dana prevencije samoubistva, u Novom Sadu u 2009. godini 42 osobe su same sebi oduzele život.

Volonteri centra "Srce", koji se već dve decenije bavi prevencijom suicida i pružanjem emotivne podrške ljudima u krizi, ističu da im se poslednjih godina javlja se sve više ljudi. Samo do septembra ove godine telefonom se javilo oko 2.000 osoba, a dobili su i oko 200 elektronskih poruka.

Oni će u subotu, na Svetski dan prevencije samoubistva, na Pozorišnom trgu razgovarati sa građanima, deliti edukativni materijal i pokušati da skrenu pažnju na ovaj problem i načine njegovog prevazilaženja. Centar ovu akciju organizuje u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, a uz podršku Gradske uprave za zdravstvo.

Pomoć od centra "Srce" može se zatražiti besplatnim pozivom na broj 0800 300 303, ili putem e-mail adrese vanja@centarsrce.org.

  • pukoh od smeha

    10.09.2011 16:12
    šta sve ima na tavanu: šunka, kobaja, kobaja, šunka, deda, kulen šunka....
    u Vojvodini je visok nivo arsena u "pijaćoj" vodi, a zna se da pomaže razvoju kancera, kao i mentalnih oboljenja. Pride, ni država ne pomaže svojim "pametnim demokratskim vođstvom". Tako da ljudim ništa drugo i ne preostaje, na žalost
  • 10.09.2011 12:18
    @Vojođanka
    U pravu ste i za taj detalj, a puno je još stvari protiv kojih čovek ne nađe snage da se bori, a sve i da nađe ishod je neizvestan...Kada ONI ne poštuju ni najvišu istancu Suda, pa čak i svesno krše Zakone, jer znaju da su Zakon ustvarui ONI. Tako da ponekad pomislim da su samoubice ustvari neka vrsta dobrotvora što se NJIH tiče, lepo su se sami "sklonili", i nikoga još nisu povredili pre nego što su se "obesili med šunke" (naravno, ovde ne mislim na prijatelje i najbliže)...U svakom slučaju, tužno je to...osećaj beznađa i bespomoćnosti je strašan...
  • Aaaaa

    10.09.2011 11:17
    Baš mi je drago što se sučeljavanje mišljenja odvija u pozitivnom pravcu. Samoubistava u Vojvodini i većem delu panonske nizije bilo je i biće. Uzroke ne tražite u sadašnjoj situaciji jer je primera bilo i kad smo živeli u "blagostanju". A to što se prenebregava činjenica da je Srbija bila u ratu i da mnogo stanovnika pati od PTSP - druga je priča. Na prvom mestu je ipak depresija. Bolest koja je neprepoznata i od strane medicinskih radnika a kamoli od okruženja. Ljudi koji boluju od depresije su stigmatizovani. Poistovećuje ih se sa lenštinama, neradnicima, umišljenim bolesnicima, čudacima....Na žalost, mnogi oboleli nalaze izlaz u podizanju ruke na sebe. Sve više je mladih. Zapamtite: NIJE SRAMOTA PASTI NEGO JE SRAMOTA NE USTATI (ili ne pomoći nemoćnome da ustane).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti