VIDEO: Premijera filma o rađanju Novog Sada pod otvorenim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi

Film "Liberta - rađanje grada" premijerno je prikazan sinoć pod otvorenim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi, a u okviru završnice programskog luka "Tvrđava mira".
Radnja filma se zasniva na oslobođenju Novog Sada i dobijanju statusa jedinstvenog grada - status koju je Novi Sad izvojevao mirnim putem.
Naime, Marija Terezija je 1. februara 1748. godine izdala povelju kojom je Petrovaradinski šanac uvršten u red slobodnih kraljevskih gradova, čime je Novi Sad iznikao iz mira i danas sa ponosom obeležava svaki 1. februar kao Dan Grada, kada se dodeljuje i tradicionalna Februarska nagrada za najznačajnija dela i postignuća građana i građanki Novog Sada.
 

Film su režirali Gvozden Đurić i Žanko Tomić, a glume Zlatan Đurić, Stefan Vukić, Ana Mandić i drugi.

"Tvrđava mira" bavi se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njihovih posledica, tragajući za kulturom mira, sećanja i promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje.
 
Oko tih ideja se do juče okupilo 1.500 umetnika iz trideset zemalja, koji su se predstavili publici na gotovo 150 događaja.
  • Petar

    18.07.2022 10:48
    Radjanje NS
    Bacen novac, los scenario, gluma i rezija. Jedino donekle dobra kostimografija. Od potrebnog istorijskog spektakla, losa zabava za pinkove kulturoloske poklonike.
  • Dragana

    18.07.2022 10:25
    Gde se moze pogledati film?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".