Burbah: Vojvođanska železnica upropaštena

Vojvodina se možda i neće usrećiti ukoliko istraje u borbi da dobije nadležnost nad železnicom, imajući u vidu da su "Železnice Vojvodine" potpuno uništene, tvrdi poslednji direktor "Železnica Vojvodine" Gerhard Burbah.
Vojvodina se možda i neće usrećiti ukoliko istraje u borbi da dobije nadležnost nad železnicom, imajući u vidu da su "Železnice Vojvodine" potpuno uništene, tvrdi poslednji direktor "Železnica Vojvodine" Gerhard Burbah.

Burbah u intervjuu za Press navodi da je železnička infrastruktura u Vojvodini, koja je slovila za najrazvijeniju u bivšoj državi, dovedena do ivice propasti u poslednje dve decenije, od kada njome ponovo upravlja država Srbija. Burbah tu činjenicu ilustruje i primerom da je u vreme dok je pokrajina kontrolisala železnicu voz od Beograda do Mađarske putovao tri i po sata, a sada mu treba više od četiri časa samo do Subotice.

Prema njegovim rečima, za deceniju i po kada je Vojvodina imala železnicu pod svojom ingerencijom, izgrađeno je više od deset hiljada kilometara pruge, uključujući i brojne nove pravce, koji su povezivali pokrajinu sa susednim državama. Dobar deo vagona bio je klimatizovan i prilagođen za brzine i do 200 kilometara na čas.

Burbah ističe da je u tih 15 godina u pruge Vojvodine uloženo je oko 540 miliona dolara. "Malo ljudi zna da su vozovi 1922. godine u Srbiji išli brže nego današnji, kao i da je Vojvodina, početkom prošlog veka, imala možda i najgušću pružnu mrežu u Evropi. To je, naravno, nagrizano i zapostavljano kroz razne države i sisteme, ali je od 1974. godine usledio kompletan preporod, ponajviše zahvaljujući razumevanju vojvođanske vlade, skupštine i građana koji su doprinosom pomagali taj siloviti razvoj", navodi Burbah.

  • ns

    20.09.2011 06:49
    istina k'o grad velika....
    ...da se zadnjih 20 god iz Vojvodine SAMO odnosi i to sve sto se moze uzeti..sreca sto zemlja-oranice, se ne mogugu natovariti na bager i odneti.

    @Anonmus, za izbore ili referendum DOVOLJAN je i JEDAN gls pa da ili se pobedi ili izgubi, a referendum o Ustavu je to i dokazao
    Inace sve vise je gradjana Vojvodine za SVOJ/VOJVODJANSKI dejp/kasu

    @Nele, verujem da ste autentcni banacanin, samo jedno pitanje a moze i moja knstantacija
    Koliko imate godina, ako se dosta mladi, tada NE ZNATE KAKO JE BILO u POKRAJINI VOJVODINI pre i onda je sasma razumljivo sto tako pisete,s tim sto Srbija se sada gadi i izgradjuj
    a VOJVODNA!?
  • 20.09.2011 05:18
    Tako sale što ti slabo idu škole.. matematika ti je na nivou na kom ti je i pravopis.

    Prvo, ti uzimaš za slobodno da izostanak glasova tumačiš onako kako je tebi volja. To je prva stvar koja se ne može raditi. Autonomaši su samo osetili da će ustav svakako loše proći, pa su onda i računali sa tim. To je kao da znam da neko dete svakog dana ide u školu i dođem i kažem mu: ajde, dete, idi sutra u školu; i onda sam kao ja zaslužan što je i sutra otišlo - e pa nisam.

    Drugo, sve i da ih tumačiš tako, onda je mera toga što ti propagiraš RAZLIKA u izostanku glasova u ovom delu Srbije i ostalim delovima Srbije, dakle - mizernih par procenata.
  • Jovo

    20.09.2011 00:19
    Samo naprijed Sale jarane, ne daj nasu Vojvod'nu. Bog te veselio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti