Jakovina: Rušenje autonomije Vojvodine bilo je uvod u ratove, lakše bilo "slomiti" Novi Sad

Istoričar iz Hrvatske Tvrtko Jakovina ocenio je da je "rušenje autonomije Vojvodine koje je organizovao režim Slobodana Miloševića 1988. godine bilo uvod u proces koji je vodio ka ratu".
Jakovina: Rušenje autonomije Vojvodine bilo je uvod u ratove, lakše bilo "slomiti" Novi Sad
Foto: 021.rs
"Da, bio je to početak procesa koji je vodio ka sukobima i ratu", rekao je Jakovina za portal Autonomija.
Ocenio je da je Vojvodina imala manji "naboj" nego Kosovo, ali da je ekonomski imala veći značaj i da je bilo lakše "slomiti" Novi Sad.
"U određenom smislu, da, bio je to udar na Federaciju kakva je postojala, pa onda i na multikulturalnost, na spremnost da različite nacije žive jedne uz druge", kazao je Jakovina.
 
Prema njegovim rečima, "sve dok se u samoj Srbiji ne shvati da je velikodržavna politika Miloševića bila greška, dok god se nezavisnost Crne Gore smatra privremenom, a Kosovo delom Srbije, neće biti ni jasnog razgovora o Vojvodini".
 
Ocenio je i da Vojvodina danas, "kao jedina pokrajina u centralizovanioj Srbiji, nema nikakvu perspektivu".
 
"Vojvodina bi morala biti za Srbiju kao Istra za Hrvatsku - najrazvijeniji, nekako najbolji, najliberalniji deo zemlje. To sada uglavnom nije ili već neko vreme nije. Ali, ako nemate želju da Evropa bude cilj, onda ni vojvođanske najsnažnije strane i vrednosti ne mogu biti poželjne u srpskom društvu, već smetaju", ocenio je istoričar.
 
Jakovina je naveo da je rastakanje Jugoslavije krenulo iz Srbije Slobodana Miloševića, i dodao da je "ona bila katalizator svih procesa koji su vodili ratu i kraju Jugoslavije, a prve žrtve te politike bile su pokrajine".
 
"Zalaganje za Veliku Srbiju, koja obuhvata veliki deo Jugoslavije, nije bila borba za Federaciju, već upravo suprotno, proces koji je plašio sve druge, koji je gurao sve druge da se organizuju, zauzimaju odbrambeni stav", kazao je Jakovina.
  • Autonomaš

    29.08.2022 11:25
    Bravo
    Tako je. Kad dođoši priznaju da su oni žrtve plana započetog Jogurt revolucijom onda će Srbija imati kritičnu masu za rušenje ove vlasti.
  • Trt

    27.07.2022 09:11
    @Croatiafull of life

    Stara priča: hrvatski napaljenici kukaju kako ih je Titi prodao Srbima, Srbi kukaju kako ih je za*ebao u korist Hrvata, a sve to zato što ste i jedni i drugi tada bili manji od makova zrna... A to što Istra na papiru nema autonomiju nije bitno, kad imaju vlast i ne zarezuju Zagreb ni 2%. Zamisli da neko proba da uvale svoje hercegovačke "branitelje" u Istru da grade neki Rovinj na vodi, pa vraćali bi se kući bez gaća.
  • Croatiafull of life

    26.07.2022 16:17
    Dobrodosli panonci!
    Istra i Vojvodina nemaju veze jedna s drugom. Ovaj intervju se pogresno tumaci, a sam Tvrto koji je jugoslavenski nastrojeni ljevicarski povjesnicar plasira svoje vidjenje situacije. Istra je oduvijek imala hrvatsku vecinu, dok Vojvodina nikad do 2.w.w. nije imala srpsku vecinu, i to je ogromna i kljucna razlika. Isto tako istra nema nikakvo povjesno utemeljenje za bilo kakvu autonomiju jer nikad nije postojala kao bilo kakva autonomija. Zato se u 19 vijeku i zvala trojedna kraljevina, Hrvatska, Slavonija i Dalmacija, to su nase povijesne regije, Istra to nije. Sta se tice toga kako mi gledamo iz Hrvatske na Srbiju, tako da samo Vojvodinu smatramo sebi komplementarnu, juzno od Save i Dunava smatramo necim nama stranim i to je tako. Jednostavno su nam povijesne prilike bile razlicite i ostavile su velike razlike u svemu izmedju nas. Jugoslavija je bila prosirena Srbija i srbi su na nju tako gledali. Bili su gazde u njoj, dok smo svi mi ostali, a posebno mi hrvati bili dobrim dijelom obespravljeni u istoj i nemamo simpatija za nju. Dok u Srbiji vecina stenje, zali i kuka za Jugoslavijom. Neki americki turist prosle godine ulazi na GP Ilok-BP s nase strane u Srbiju i zeli mjenjati kune u BP na pijaci, sve to snima i pita jednog covjeka da mu promjeni lovu, a on mislio da zeli eure mjenjati u dinare, kad mu je jedan mladji tip rekao da su kune u pitanju, on: sta ce mi ta ustaska valuta, to nije ni valuta ni drzava. Steta po njega sta mu je Granicni prijelaz manje od kilometra :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".