Sanaciju krova diktiraju potpisi stanara

Rešavanje problema sa ravnim krovovima, kojima je u Novom Sadu pokriveno oko 500 zgrada, po svemu sudeći će i dalje zavisiti od platežne moći i solidarnosti stanara.
Rešavanje problema sa ravnim krovovima, kojima je u Novom Sadu pokriveno oko 500 zgrada, po svemu sudeći će i dalje zavisiti od platežne moći i solidarnosti stanara. Kako je za Radio 021 izjavio Rajko Bojičić, direktor preduzeća "Stan" koje je nedavno pokrenulo projekat  "Krovovi iznad Novog Sada", realizaciju takve investicije u većini slučajeva koči nedostatak potpisa svih stanara.

"Tridesetak kućnih saveta koji imaju ravan krov na zgradi pokazalo je interes za investiranje u nadogradnju. Međutim, ozbiljan problem nam predstavlja prikupljanje 100 posto potpisa stanara, što je po novom Zakonu prvi korak ka sanaciji. S druge strane, imamo dosta zgrada kod kojih je nemoguće nadograditi nove stambene jedinice, zbog nestabilnosti objekta", objašnjava Bojičić.

Problem zbog oštećenja i prokišnjavanja ravnih krovova najviše imaju žitelji većine starih stambenih zgrada u centru grada, na Limanima i Novom naselju.

Po novom Zakonu o urbanizmu i graditeljstvu, sve zgrade bi trebalo da do 2015. godine imaju takozvane "energetske pasoše", odnosno dokaz o energetskoj efikasnosti objekta koji će, između ostalog,  sadržati informacije o tome koliko zgrada troši energije, koliko štedi, kao i podatke o karakteristikama objekta. Direktor "Stana" upozorava da će sve zgrade koje ne budu ispunjavale takve uslove imati prilično skupo održavanje.

Srbija spada u jednu od energetski najneefikasnijih zemalja. Stručnjaci procenjuju da se između 40 i 50 odsto električne i toplotne energije troši u stambenim objektima, a ostatak odlazi na infrastrukturne, proizvodne i druge vrste objekata. (D.B)

  • MILE

    13.10.2011 17:47
    DIREKTOR
    TAJ DIREKTOR SE U SVE MEŠA PA I U PRIVATNE POSEDE KAO ŠTO SU RAVNI KROVOVI!!!
  • berolina

    28.09.2011 15:29
    postkomunisticka farsa i tudji krovovi
    ...od suterena do mansarde su SVI VLASNICI JEDNAKO zastupljeni u zajednickim troskovima odrzavanja: cemu onda te bajke direktora "stana" o nadogradnji u TUDJOJ IMOVINI ??? ej, komunjare nema vise gazdovanja u tudjem vlasnistvu! koje taj direktor da meni u mojoj imovini nesto "na"-dogradjuje ? 'ocel opet biti konfiskacije i cupanja brkova? javno preduzece: was ist das?

    ako se vlasnici zgrade dogovore, da firma "mika-pera-djoka" radi krov po njihovom planu, sta ima tu da trazi tamo neki "stan"!

    vlasnici nisu ni maloumni ni maloletni, nego bi bilo pametnije odobriti NAMENSKE KREDITE za sanaciju i modernizaciju zgrada, za termo izolacije i zamenu starih instalacija,...
  • Begečka nana

    28.09.2011 09:42
    Meni nije jasno zašto, kada se govori o sanaciji ravnih krovova, uvek ide priča o nadogradnji, kao da je to jedini način za sanaciju. Ni ja ne bih pristala na nadogradnju, znamo kako to u većini slučajeva završi. Ali, zeleni krovovi....e, to je već druga priča. Studenti arhitekture bi mogli da rade projekte, grad da ih u tome podrži, (ne samo za zelene krovove, nego i svaki mogući kutak u gradu koji može da se ozeleni, znamo da NS ima manje zelenila u odnosu na evropski prosek, i to je još jedan uslov za ulazak u EU o kojem se ne priča, a posle se kaže, eto, traže nam još i to)a stanari da isfinansiraju. Ko neće da finansira, ne može da uživa na zelenom krovu. Isto tako, svi koji žive u zgradi, moraju da je održavaju, i kraj priče. Moglo bi biti puno načina da se izvedu ovakvi projekti, ali nama dobre volje, jer kad stanari finansiraju, nema puno mesta za "kumovsku ugradnju."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti