Đukić: Uz imovinu, Vojvodini i izvorne prihode

Primena zakona o javnoj svojini neće biti potpuno moguća dok ne bude rešeno pitanje finansiranja Vojvodine, izjavio je pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić, napominjući da je regulisanje izvornih prihoda pokrajine ustavna obaveza Vlade i Skupštine Srbije.
Primena zakona o javnoj svojini neće biti potpuno moguća dok ne bude rešeno pitanje finansiranja Vojvodine, izjavio je pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić, napominjući da je regulisanje izvornih prihoda pokrajine ustavna obaveza Vlade i Skupštine Srbije. Tek rešavanjem pitanja finansiranja, pokrajinski i lokalni nivoi vlasti moći će da preuzmu punu odgovornost za upravljanje tom imovinom, istakao je Đukić u intervjuu "Dnevniku".

Podsećajući da su putevi drugog reda, koji bi prema zakonskom predlogu trebalo da budu u svojini pokrajine, u ingerenciji pokrajine još od donošenja Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, Đukić je rekao da je to samo na papiru, pošto Vojvodini nisu preneta finansijska sredstva za ostvarivanje te nadležnosti. "Za sprovođenje zakona o javnoj svojini veoma je važno da se definišu izvorni prihodi Vojvodine", istakao je on i dodao da nije sporno to da će imovina biti preuzeta u određenim rokovima.

Paralelno s tim zakonskim predlogom, trebalo je raditi i na zakonu o finansiranju pokrajine, kako bi ona mogla da preuzme obaveze koje podrazumeva "domaćinsko upravljanje tom imovinom", zaključio je Đukić.

LSV: Nastaviti zalaganje da Vojvodina dobije svoju imovinu

Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) usvojilo je zaključke sa sastanka predsednika stranke Nenada Čanka i predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića, kojima se utvrđuje način vraćanja imovine Vojvodini. Zaključeno je i da svi organi stranke nastave da se zalažu da Vojvodina dobija vlasnička prava nad svom imovinom koja je pretežno ili u potpunosti izgrađena, finansirana ili održavana sredstvima pokrajine, navodi se u saopštenju Biroa za informisanje LSV. Stranka je donela zaključak i da ne uskraćuje podršku Vladi Srbije mesec dana pre dobijanja kandidature za ulazak u Evropsku uniju.

U razgovoru Čanka i Cvetkovića dogovoreno je da se Vojvodini vrate Novosadski Sajam, preduzeće Novi Sad Gas, imovina Radio Televizije Vojvodine, rudnik u Kovinu i Petrovaradinska tvrđava. Na osnovu dogovora Vojvodini će biti vraćena i imovina Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, legati i sredstva na poslovima rudarstva i energetike, sajmova i drugih privrednih organizacija, javnog informisanja, zaštite kulturnih dobara, nauke i tehnološkog razvoja i drugih poslova predviđenih Zakonom o javnoj svojini.

Dogovoreno je i da LSV povuče amandman koji se odnosi na poljoprivredno zemljište, a da se nakon restitucije u roku od tri meseca formira Fond za poljoprivredno zemljište Vojvodine koji će upravljati delom preostale državne zemlje na teritoriji pokrajine. Predsedništvo LSV ovlastilo je svoje narodne poslanike da, nakon usvajanja amandmana te stranke, u danu za glasanje podrže i Predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.
  • Ђуро

    26.09.2011 19:59
    Ту сам ја Сале
    Како није било. Ту сам ја. Пратим шта труниш и питам се шта још треба да се деси па да схватиш који си ти случај.
    Крава је све мање (у овој твојој Војводини), а (као што се да приметити) волова све више. Село опустило, а такви као ти отишли у градове да паламуде и траже леба без мотике.
    Не знам шта ти као "демократа" имаш против Дуге ма колико да ти се такав програм не допада. Ако је то твоја пакост опроштено ти је. Ако је комплекс ма које врсте ту ти помоћи не може нико осим што ћеш морати сам да се потрудиш.
    Остај нам здраво и весело и прошетај мало по свежем зраку, можда ће ти помоћи да оладиш мало.
  • sale novosadjanin

    26.09.2011 17:08
    @djuro
    dugo te nije bilo.
    je li to reklame na tv duga,pa rece,da se javis malo?
    kako krave ?
    a jaje kazes mucak?
    probao si pa znas ?
    hoces jos i lonce da ti dam?
  • Ђуро

    26.09.2011 14:40
    @Sale novosadjanin - onom koji ni ime nema 3
    То твоје јаје је мућак, Сале.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti