Oko 500 ljudi ispratilo Kepira

Šandor Kepiro, osumnjičen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, sahranjen je u subotu u svom rodnom gradu Šarkad, 240 kilometara istočno od Budimpešte.
Šandor Kepiro, osumnjičen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, sahranjen je u subotu u svom rodnom gradu Šarkad, 240 kilometara istočno od Budimpešte. Oko 500 osoba je prisustvovalo sahrani, među kojima neki poslanici mađarske ekstremno desničarske stranke Jobik.

Kepiro (97), preminuo je 3. septembra. Njega je sud u Mađarskoj u julu mesecu oslobodio optužbi za zločine, zbog nedostatka dokaza. Tužilaštvo je posle toga najavilo da će uložiti žalbu na presudu. Šandor Kepiro, presudama donetim nakon Drugog svetskog rata, osuđen je na 10, odnosno 14 godina zatvora zbog ratnih zločina, ali te kazne nikada nije izdržao jer je pobegao u Argentinu.

U rodnu Mađarsku vratio se 1996. godine, a država mu je dala i penziju. Lovac na naciste Efraim Zurof pronašao ga je u Budimpešti 2006. godine i pokrenuo inicijativu da mu se sudi.

Kepiro je bio optužen da je u januaru 1942. godine, kao žandarmerijski kapetan, učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece.

  • Anti-fascist

    26.09.2011 07:41
    Crv ga pojo!
    Drtino fasisticka, izbegao si pravdi. Tvoji istomisljenici, madjarski, srpski i ostali, nece se izvuci i nece dobiti priliku da ponove tvoje krvavo delo.

    Nema pakla, nazalost.
  • Sremcina

    26.09.2011 07:26
    @Uncas
    Samo zato sto je tvoja baba sirila triper i sifilis medju fasistima to ne znaci da su sve babe iste ko tvoja!!
  • reciprocitet

    26.09.2011 07:23
    budale
    Eto sad ni Mađari "nedaju Ratka". Idiota svuda više neg normalnih...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti