VIDEO: Taksisti se povukli sa ulica, pušten privedeni taksista

Nezadovoljni taksisti povukli su se sa protesta ispred banovine i u ulici Modene, na parkingu, a njihov kolega koji je uhapšen, pušten je iz pritvora.          
Nezadovoljni taksisti povukli su se sa protesta ispred banovine i u ulici Modene, na parkingu, a njihov kolega koji je uhapšen, pušten je iz pritvora. Za sutra nije najavljeno protestno okupljanje, a o daljim koracima će odlučiti narednih dana

Pored obećanja Grada će do petka usvojiti predlog novog cenovnika za taksi usluge, nezadovoljni taksisti su planirali da će provesti noć na parkingu ispred zgrade Poreske uprave. Predstavnici Udruženja "Sitans" navode da su takva uveravanja dobili od  pomoćnika gradonačelnika Vitomira Vučkovića i člana Gradskog veća za finansije Živka Makarića, ali se nije preciziralo koliko će koštati start, a koliko kilometar vožnje.

Jedan taksista uhapšen je nakon što su nezadovoljni prevoznici blokirali raskrsnicu Modene i Bulevara Mihajla Pupina. Njegove kolege tvrde da je uhapšeni pokušao da pređe raskrsnicu nakon što ju je policija ispraznila. Prema njihovim rečima, pripadnici Interventne jedinice upotrebili su fizičku silu da bi priveli revoltiranog taksistu.

Iako u Novom Sadu radi oko 4.000 registrovanih taksista, na današnjem protestu novi cenovnik zahtevalo je svega dvestotinak prevoznika. Međutim, kako 021 nezvanično saznaje, gazde pojedinih udruženja su svojim radnicima zabranile učešće na protestu, dok su se neki od njih pojavili sa prelepljenim simbolima firmi za koje voze. Kako za 021 kaže taksista "Crvenog" taksija koji je želeo da ostane anoniman, saznao je da je njihov šef Mile Grandić zapretio taksistima da moraju da se povuku sa protesta, što su mnogi i učinili.

"Došao nam je čovek sa porukom da je gazda poručio da se svi iz "Crvenog" i "Red" taksija momentalno sklone sa protesta. On misli da su ovo za šta se mi dnas borimo previsoke cene i obećava nam da je poslao zahtev da start staje 50 dinara, koliko bi koštao i pređeni kilometar, ali mi ništa od toga nismo videli“, kaže ovaj taksista.

Nekoliko vozila "Crvenog" i "Red" taksija je ipak ostalo u koloni, ali su skinuli table i prelepili logo firme, koji je ispisan na bočnim vratima. Novosadskim ulicama nisu trubili ni prevoznici iz najmasovnijeg udruženja "Sos", dok je iz "Delte" protestu prisustvovalo tek nekoliko vozača. Kako za 021 kaže jedan od revoltiranih taksija iz udruženja "Naš taksi", njihov gazda nije zabranio učešće na protestu, ali je savetovao uklanjanje tabli udruženja. "Nama vlasnik udruženja nije zabranio da učestvujemo na protestu, ali smo dobili poruku da moramo da skinemo table, za šta nismo dobili pojašnjenje", navodi ovaj vozač.

Može li poskupljenje da bude mač sa dve oštrice?

Protestna vožnja izraz je nezadovoljstva taksista zbog toga što Gradsko veće i gradonačelnik Igor Pavličić nisu ispoštovali novi Zakon o saobraćaju prema kome su dužni da odrede najnižu ekonomsku cenu taksi prevoza. Prema njihovim željama, ta cena bi trebalo da iznosi 75 dinara za start i 50 dinara za pređeni kilometar, što je za trećinu više od sadašnje cene taksi prevoza u Novom Sadu. Predsednik udruženja taksi prevoznika  "Sitans" Milan Paunović ne misli da bi interesovanje Novosađana za ovim vidom značajnije palo zbog poskupljenja koje priželjkuju.

"Članovi "Sitansa" su u proteklih nekoliko meseci imali zadatak da ispituju puls građana razgovarajući sa strankama koliko bi im smetalo poskupljenje koje mi tražimo. Utvrdili smo da velika većina sugrađana ne bi imala ništa protiv da cena vožnje skoči za pedesetak dinara", tvrdi Paunović.

Taksista iz udruženja "Vojvođani" Nenad Jović smatra da bi, ukoliko njihovi napori za povećanje cene urode plodom, dobar deo Novosađana ipak prestao da se vozi taksijem. On navodi da se to ne bi previše odrazilo na profit koji bi prevoznici nosili kući, već na činjenicu da u tom slučaju ne bi morali da rade po 12 do 13 sati dnevno kako bi bili uopšte u plusu na kraju radnog dana. "Da, svesni smo krize i smatram da bi oko 20 odsto Novosađana potpuno odustalo od vožnje taksijem. Međutim, to bi nama omogućilo da jednu prosečnu platu zaradimo radeći normalno, osam sati, a ne kao sada da vozimo po 12,13 sati kako bismo zaradili nešto", smatra Jović.

Iako su taksisti pokušavali da vozeći krajnjom desnom trakom što manje zaguše gradski saobraćaj, do gužvi je došlo u uskim grlima Temerinske i Ulice Jovana Subotića. Na tim lokacijama zakrčenja su trajala i po desetak minuta, međutim ubrzo nakon završetka protesta, saobraćaj u tim ulicama je normalizovan. (Miodrag Sovilj)

  • G

    27.09.2011 21:19
    @Ekotaksi - gospodine, "vi" TAKSISTI tražite ograničavanje broja taksista u Novom Sadu. To što vi LIČNO niste to napisali, ne znači da to nije tako - ili vi LIČNO protestujete SAMI samo za sebe, dok ostali taksisti protestuju za ovo ostalo? Nije tačno da to "samo ja spominjem", stoga prekini da lupetaš. Dalju logiku, ako se tako može nazvati, uopšte ne razumem. Prvo navodiš da "treba čovek da se oznoji", a onda o tome kako niti "čekaš" posao (šta god to značilo, niko ko "čeka" posao da mu padne sa neba neće se leba najesti) niti tražiš posao u struci. Dalje se rugaš mom "rešenju", ne nudeći nikakvu alternativu šta da rade ti silni mladi nezaposleni koji kažeš već u prevelikom broju napuštaju zemlju - valjda je i za njih bolje da kao ti decenijama čekaju da im posao padne sa neba. I ko je uopšte pozivao na otpuštanje - moj komentar je sarkastični osvrt na zahteve VAS TAKSISTA da ograničite broj, čime neminovno tražite da nekima mora biti zabranjeno da se time bave. Ono što ja ne podržavam jeste kartelizacija kakvu tražite, gde želite da druge naterate da voze po cenama koje vi hoćete - ovo je Srbija, baš takva kakvu si je opisao, i u njoj trenutno nećete ni na kakav način, pa ni na silu kako sada pokušavate, moći da dostignete nivo vaših kolega sa zapada, jer OVO NIJE ZAPAD.
  • ceca

    27.09.2011 17:23
    ljudi jeste ludi ne vidite da hoce da uzimaju pare nama da bi otplacivali vozila lopovima zasto na strajk nisu izasli RED,SOS,MB,DELTA,zato sto cute i rade uzimaju da prezive
  • bilo ko!

    27.09.2011 12:39
    luptate pa lupetate...
    Sram vas bilo,ko hoće da vozi po većim i skupljim cenama, pa ko vam bre brani!!! Što terate i druge da voze po vašim cenama, tržište je liberalno i svako nasilno teranje konkurentnih firmi i udruženja da podignu cene pod bilo kakvim izgovorom je nedemokratsko,autokratsko.Prema tome dragi moji virtuelni sagovornici dozovite se pameti dok još ima vremena za to! I ne pokušavajte da monopolizujete tržište!!!! Sve je jasno gde to vodi šta vi hoćete i šta se iza svega toga krije !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti