Pola veka Novosadske toplane

"Novosadska toplana" ove godine obeležava značajan jubilej - 50 godina postojanja.
"Novosadska toplana" ove godine obeležava značajan jubilej - 50 godina postojanja. Jedno od najznačajnijih gradskih preduzeća osnovano je 25. septembra 1961. godine i već punih pet decenija brine o isporuci toplotne energije Novosađanima.  

Na samim počecima, kada je Novi Sad zajedno sa Petrovaradinom i Sremskom Kamenicom imao oko 115.000 stanovnika, Novosadska toplana je zagrevala samo 500 stanova novih stambenih zgrada na Grbavici. Izgradnja daljinskog sistema grejanja pod zajedničkim nazivom "Sistem Jug" počela je 1963. godine i te iste godine započeta je i izrada Studije o snabdevanju toplotnom energijom za grejanje Novog Sada što je zapravo koncept dugoročnog razvoja sistema grejanja dela grada na levoj obali Dunava.

Toplana "Sever", kao drugi sistem grejanja, formirana je 1965. godine, Toplana "Istok" puštena je u rad 1970. godine, dok je toplana "Zapad" puštena u pogon 1983. godine kao četvrti grejni gradski sistem. Iste godine počinje sa radom i toplana "Petrovaradin", a 1987. godine Toplana preuzima i toplanu "Dudara" u Sremskim Karlovcima. Svi ovi sistemi zajedno sa Gradskom razdelnom stanicom (GRS) i danas čine grejni sistem JKP "Novosadska toplana". Tehničko-tehnološku celinu sistema čini i Teromelektrana-toplana "Novi Sad" koja pripada Elektroprivredi Srbije.  

Toplana se 1989. godine odvaja iz sistema Elektrovojvodine i postaje samostalno javno komunalno preduzeće pod ingerencijama Grada Novog Sada. Danas Toplana greje 87.344 stambenih i 7.349 poslovnih potrošača. Prateći nove tehnologije ovo preduzeće je realizovalo centralni sistem daljinskog nadzora i upravljanja toplotnim izvorima koji predstavlja vezu svih lokalnih podsistema upravljanja na toplotnim izvorima. Svi oni su priključeni u jedinstven upravljački sistem u dispečerskoj sobi upravne zgrade preduzeća.

S druge strane, vodeći računa o zaštiti životne sredine i prateći ekološke standarde, Toplana je na svim velikim emiterima realizovala i sistem za merenje masenih koncentracija zagađujućih materija u vazduh. Ugradnjom ove opreme se obezbeđuje grejna sezona bez štetnih materija za zdravlje Novosađana.

Novosadska toplana je prva toplana u Srbiji i ovom delu Evrope čiji je integrisani menadžment sistema zadovoljio sve zahteve međunarodnih standarda i potvrđen je sa tri sertifikata: ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001. Danas je ovo preduzeće najviše usmereno ka pripremama za uvođenje novog sistema naplate grejanja prema potrošnji. Podsetimo,  Gradska skupština je usvojila predlog da primena tog sistema zaživi od oktobra 2012. godine, te sada predstoji usvajanje potrebne dokumentacije od strane Gradskog veća (Tarifni sistem i Tehnički uslovi).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti