Da li ste Vojvođanin/ka?

Sa bilborda u Novom Sadu odnedavno se građankama i građanima upućuje poziv da se na popisu stanovništva izjasne kao Vojvođanke, odnosno Vojvođani.

Sa nekih od bilborda u Novom Sadu odnedavno se građankama i građanima upućuje poziv da se na popisu stanovništva izjasne kao Vojvođanke, odnosno Vojvođani. Poruke na bilbordima samo su deo kampanje koju je nedavno pokrenula nevladina organizacija Liga društvenih jednakosti.

Novosađanke i Novosađani s kojima smo razgovarali različito gledaju na poziv da se na popisu izjasne kao Vojvođani, odnosno Vojvođanke.

"Ne smatram da je to potrebno i da to valja, iz prostog razloga što ponovo dolazi do nekih podela među ljudima i stvaraće se neki novi problemi."

"Ja volim svoju regiju i mislim da treba da se deklarišemo kao Vojvođani."

"Srpski narod je već dosta podeljen, samo mu fali još to. Valjda će razum preovladati."

"Ja bih se izjasnila kao Vojvođanka. Sigurno."

"Ne bih se izjasnio regionalno, zato što smatram da živim u državi, a ne u regiji. Tako da treba da se izjašnjavamo kao Srbi, jer živimo u Srbiji."

Bogaroški: Svako treba da se izjasni onako kako se oseća

Funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, Branislav Bogaroški, kaže za Radio 021 da pozivanje građanki i građana da se izjasne kao Vojvođanke, odnosno Vojvođani nije kampanja te partije, ali dodaje da svako ima pravo da se izjasni onako kako se oseća.

"Neki pozivaju pripadnike mađarske nacionalne zajednice da se izjasne kao Mađari, hrvatske, crnogorske i tako dalje, a neko poziva ljude koji se osećaju kao Vojvođani da se izjasne kao Vojvođani. Ako se neko oseća Srbinom, treba da kaže da je Srbin, ako se neko oseća Vojvođaninom, treba da kaže da se oseća kao Vojvođanin, a ako se neko ne oseća, da izvinite, nikako, onda ne treba ništa da kaže. To je lična stvar svakog pojedinca", smatra Bogaroški.

Mirčić: Stvaraju vojvođansku naciju po crnogorskom modelu

U Srpskoj radikalnoj stranci smatraju da je reč o još jednom pokušaju da se utiče na stvaranje nove, vojvođanske nacije, po modelu koji je već primenjen u Crnoj Gori, gde se broj većinskog srpskog stanovništva smanjivao u korist onih koji su se u nacionalnom smislu izjašnjavali kao Crnogorci. Potpredsednik ove partije, Milorad Mirčić, kaže da vlast zloupotrebljava regionalnu pripadnost, koristeći siromaštvo i bedu za manipulaciju građanima.

"To je tačno da je reč o slobodi čovekovog izjašnjavanja i izražavanja. Ali ako to nije ustavom i zakonom definisano, onda... Isto kad se neko izjasni da je po nacionalnosti Marsovac, morate ga upisivati jednako i isto ako upisujete - Vojvođanin", kaže Mirčić. On smatra da će kampanja određeni efekat postići kod nacionalno neopredeljenih Srba, kojima će se možda ponuditi neka perspektiva u zamenu za novu nacionalnu pripadnost.

Dodajmo da popis stanovništva traje u prvoj polovini oktobra, da se podaci mogu koristiti samo u statističke svrhe, te da je pitanje o nacionalnoj pripadnosti jedno od onih na koja odgovor nije obavezan. (Dejan Stojičić)

Komentari 273

  • Banat

    10.09.2021 13:58
    Vojvođan/Vojvođanka
    Ako je Vojvođanin regionalna pripadnost po svim tvrdnjama, zašto se ne bi izjašnjavali kao Vojvođanski Srbi? Isto kao u periodu dok je postojala Autonomna Pokrajina Vojvodina.
  • Vojvodjanin

    02.11.2016 14:59
    pravi
    Naravno da sam Vojvodjanin,i to ponosan.Svi su mi rodjeni u Vojvodini.Vojvodjaninom se ne osecaju ovi sto su dosli sa kamena,sa brda,iz suma itd.Dosli pre 70 godina i vicu bosanac,ili slavonac.Deca im rodjena ovde,nisu videli crne gore(slavonije,bosne)pet puta a vicu ja sam slavonac,bosanac,crnogorac.Pa sto se ne vratite tamo kad ste tako ponosni Slavonci,Dalmatinci,Bosanci,Crnogorci.Pljujete i ne volite Vojvodinu a svi dosli ovde!?Sto se ne vratite odakle ste dosli.
  • miki

    17.10.2011 10:29
    pa sada...
    Svakako je pozitivno. Jedino dolazi malo prekasno narodi ( a bogami i narodnosti) su već malo siti i u glavnini su već opredeljeni i u svojim torovima. Bilo bi dobro da naiđe na podršku, kao izraz novog pogleda na nacionalna i regionalna pitanja. Da li će uspeti - voleo bih ali sam skeptik. Vreme će pokazati....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti