Bez odgovornosti za širenje mržnje i oštećenje imovine

Uprkos policijskim patrolama, video nadzoru, ali i sadržajima grafita koji mogu da ukazuju na to ko ih ispisuje, za oštećenje imovine, ali i širenje mržnje putem grafita, u Novom Sadu za ta krivična dela gotovo niko ne odgovara.  
Uprkos policijskim patrolama, video nadzoru, ali i sadržajima grafita koji mogu da ukazuju na to ko ih ispisuje, za oštećenje imovine, ali i širenje mržnje putem grafita, u Novom Sadu za ta krivična dela gotovo niko ne odgovara.

U policiji nisu mogli da nam kažu koliko je ovih krivičnih dela rasvetljeno od početka godine, ali priznaju da je reč o malom broju, te da uspeha nemaju čak ni sa objektima na kojima se ponavlja ispisivanje grafita. Jedan od takvih je Crna kuća u Ulici vojvode Bojovića, iako je policija izvršioce krivičnog dela na tom mestu pokušavala da uhvati iz zasede, kao i pojačanim patrolama, kaže za Radio 021 komandir policijske ispostave Stari grad, Predrag Veličković. "Nemaju video nadzor, nisu imali čuvarsku službu, a kamere koje su postavljene preko JKP "Informatika", koje se nalaze u neposrednoj blizini, nisu bile u funkciji", kaže komandir policijske ispostave Stari grad.

Iako se mnogima čini da su kamere beskorisne, Veličković kaže da to, kada je reč o ispisivanja grafita, ipak nije slučaj, jer su snimci ključni u otkrivanju onih koji šaraju zidove. Kao pozitivne primere navodi da je uhvaćena grupa huligana koja je htela da išra zgradu Vlade Vojvodine, ali i to što grafita više nema u Katoličkoj porti. "Mi smo u leto 2010. godine, zajedno sa Gradskom upravom za komunalne poslove, učestvovali u akciji uklanjanja grafita u Katoličkoj porti. Nakon uklanjanja grafita, mi smo tu uspostavili pozornički reon i evo, za nešto više od godinu i po dana, tu nije ispisan nijedan grafit", kaže Veličković.  

Osim malog broja policajaca, otkrivanju onih koji prave štetu na imovini drugih ili šire mržnju, u prilog ide i činjenica da građani uglavnom ne prijavljuju ova krivična dela, ali i to što tužilaštvo odustaje od krivičnog gonjenja, ako je šteta mala. A da šteta zapravo nije mala, pokazuje i podatak da su za sređivanje fasada, mahom u centru grada i fasada javnih institucija, Novosađani putem gradskog budžeta u ovoj i prošlog godini, izdvojili po dva i po miliona dinara.

Zakonska regulativa je stroga, a da se dosledno primenjuje, pitanje je ko bi rizikovao do 10 godina zatvora zbog širenja mržnje, odnosno do pet godina zatvora zbog uništenja i oštećenja tuđe stvari. (D.S.)

  • Limar

    03.10.2011 18:59
    :D
    "sta ja nudim mladima, pa nisam ja nikakva organizacija, moj doprinos je da im govorim da ne budu malogradjani i seljaci onima sa kojima se druzim"

    -Tacno tako, nisi. Tvoj doprinos je sadrzajno znacajno manji od dnevnog programa CK13. Na kraju, niko ne ocekuje od tebe da "odobris" rad i koncept omladinskog centra.Zaobidi ga, ima ljudi koji ucestvuju u programu i rado ga posecuju.
    Takodje hitaj na njihov sajt, pa vidi sta se tamo sve radi.
    Mozda nesto i naucis ili bar trenutno aktiviras desnu hemisferu mozga.

    -Tvoja strucnost,moralna uzvisenost,poznavanje jezika,finansije,
    istorija i podrijetlo ma ne interesuju. Misli,radi i zivi svoj ugodni mainstream zivot kako hoces. Nemoj druge da povredujes ili ostecujes u tom procesu.
    To je sve sto se trazi.Za tebe ne,ali Novi Sad je bitno da ima omladinski centar.

    "naravno da mi smetaju u neku ruku ti napadi"
    -Haha, ma jasno je. Nemoras se vise truditi.

    Aj uzdravlje, ostalo ti je dole, da ne kucam ponovo...
  • :D

    03.10.2011 17:25
    :D
    sta ja nudim mladima, pa nisam ja nikakva organizacija, moj doprinos je da im govorim da ne budu malogradjani i seljaci onima sa kojima se druzim, da malo prihvate modernije vrednosti
    i koje su to akcije pokupile simpatije?
    nisi mi odgovorio
    kako mislite postati prihvatljivi drustvu ako se sami drzite margine, ni vama, a njima pogotovo ne bih dao novac, placaju vas i previse, bolje da se neko zaposli za te pare u prozivodnom sektoru odma jedan manje obrzovac na ulici
    mozete zajedno sa obrazovicma cuvati ovce po proplancima, tako ce od vas zapravo biti koristi
    nije isto kad zensko vredja zensko i kada to cini musko znaci jos si vece dno
    svoje dobro zadrzi sa sebe, a ne deli ga mojoj porodicu
    to sto imam drugaciji stav ne mora da znaci da sam glup, a izmedju redova da dodam, da jos bolje govorim engleski od nemackog, a i da isto tako znam osnove ruskog i madjarskog

    naravno da generalizujem, to je sasvim normalno jer gde ima dima ima i vatre

    mene baba i djed finansiraju ako te bas zanima

    ja sam se do sada dokazao na vise polja u mom zivotu a tek sam 21 napunio, a jos toga planiram da odradim

    naravno da mi smetaju u neku ruku ti napadi, a vidim da si ti neki idealista, a kako onu kazu da za ideale ginu budale

    ne znam sta vise hocete od tih starih vremena, ona su odavno prosla, ja nisam za ta vremena ni znao, mene male stvari cine srecnim i zadovoljnim, a gore od ovog ne moze biti sve sto poboljsava situaciju je odlicno
    ne znam po cemu su ta vremena bila toliko bolja osim po nesrazmenom trosnju novca i zivotu od danas do sutra to sto su onda trosili sada placamo "mi"
    ja nisam deriste, ja sam seljacko dete, odrstao na selu putovao svaki dan u srednjoj po 30 km, do skole pa nazad,
    dosao 95 iz Hrvatske i sl
    i sad po cemu sam ja deriste ili snob?
  • Limar

    03.10.2011 15:36
    @ :D
    "i jos ovo da ti dodam,
    moja keva je zavrsila faks sa 22, putovala, radila i uzivala u svojoj mladosti do 30. Posle se udala i stvorila porodicu. Ona se za razliku od tebe ostvarila u zivotu. Imala je svoju slobodu i svoj zivot, ima ga i sada
    ja ne mogu biti kriv sto ti nista od toga verovatno neces imati."

    -Blago njoj, samo ona je zivela u drugom vremenu.
    Ja cu dodati da ti ne znas ko sam ja i sta radim u zivotu, koliko sam se ostvario ili ne,gde sam putovao i koji su mi planovi,da li imam porodicu ili ne.Ti to zakljucujes jer si pun predrasuda, a takode si usvirao u glavu da ja radim u ck13.Ima nas jos koji podrzavamo mlade i kreativne ljude, pa cak i te "nepodobne" iz CK.

    Ja ne kritikujem tvoju kevu, vec tebe.
    Sta si ti svojom mukom uradio? Ko je tebe finansirao?
    Sta si ti dao drustvu? Za pocetak mi je drago sto ne poznajem takva derista kao sto si ti.

    A "ostvarenje u zivotu", to je iskljucivo individualna stvar i svako je zamislja drugacije.Ti sve po knjizi.
    Drago mi je sto si konacno priznao da ti ovi napadi (pravno) ne smetaju. I kao takvom, ne zavidim na tvom snob "nivou".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti