Situaciji u Temerinu ne treba senzacionalizam

Napeti međunacionalni odnosi u Temerinu treba da se rešavaju veoma pažljivo kako ne bi eskalirali u pravcu koji odgovara ekstremističkim organizacijama, smatra predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

Napeti međunacionalni odnosi u Temerinu treba da se rešavaju veoma pažljivo kako ne bi eskalirali u pravcu koji odgovara ekstremističkim organizacijama, smatra predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, na medijima i političarima je zadatak da sadašnju situaciju ne koriste za senzacionalizam i jeftine političke poene, jer nepažljivo istupanje može da dovede do nečega što niko ne želi.

"Temerin je lakmus papir za celu Vojvodinu i ono što se sada dešava tamo vrlo lako može da se raširi na celu Pokrajinu. Rane od ratova sa prostora bivše Jugoslavije su još uvek sveže i nije potrebno puno da situacija ode u smeru, koji, verujte meni kao čoveku koji je poreklom iz BiH, niko ne želi", kaže predsednik NDNV-a.

Gruhonjić se pita kako je moguće da istražni organi nemaju informacije o članovima i aktivistima ultradesničarskih organizacija koje deluju u Temerinu, kada je dovoljno samo prošetati ovim mestom i saznati sve o tome. "Mi koji smo išli u Temerin da pravimo reportaže povodom ovih događanja, za samo par minuta smo uspeli da saznamo i imena onih koji regrutuju tu decu, i sa srpske i mađarske strane. Mene samo zanima, kako je moguće da nadležni onda ne znaju ništa o njima, kada su novinari te informacije dobili nakon krakog razgovora sa meštanima", naglašava Gruhonjić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši kaže da situaciji u Temerinu treba pristupati pažljivo. Prema njegovim rečima, sada je neophodna staloženost i dijalog u rešavanju međunacionalnih problema, a ulivanje panike nikom ne odgovara.

"Ne smemo raspirivati strah i paniku među građanima, jer će to samo otežati ovaj problem i udaljiti nas od krajnjeg cilja, a to je da se svaki građanin Vojvodine, nevezano koje nacionalnosti, na ulici oseća slobodno, sigurno i bezbedno", kaže Egereši.

Antifašistička akcija Novog Sada smatra da podgrevanje međunacionalnih odnosa u Temerinu pogoduje zahuktaloj predizbornoj kampanji političkih elita. Kako se navodi u saopštenju AFANS-a, u trenucima krize i masovne nezaposlenosti, za vlast je korisno pravljenje međunacionalne histerije koja skreće pažnju sa realnih problema. (Miodrag Sovilj)

  • Scotch Bonnet

    02.10.2011 08:01
    10-ka
    Nimbuse imas 10-ku iz fasizma! O tvojim poremecenim zivotnim vrednostima necu ni da pocinjem.



    "Растурање шовинистичког легла на Филозофском факултету у НС, а нарочито на катедри за новинарство"

    A sta cemo sa filozofskim i pravnim fakultetom u Beogradu?

    Забрана рада "информативних портала" "Аутономија!" и "Слободна Војводина".
    Забрана рада НДНВ а поготово Динка Грухоњића и Недима Сиединовића.

    Znaci po tebi treba zabraniti i ono malo nezavisnih medija sto postoje na ovim prostorima jer nisu na drzavnoj sisi kao tvoj fasizoidni NSFM i nacisticki Pecat!?

    "Забрана фашистичких скупова у Кањижи и Малом Иђошу"

    Slazem se! Jel to isto vazi i za Dveri, NASI, 1389, Storm Front, Obraz i Miletic???

    "Строга контрола финасирања странака, нарочито из иностранства"

    Ti sto si na platnom spisku D"SS"-a bi treba nama da objasnis koliko novaca dolazi iz Rusije u kasu D"SS"-a na godisnjem nivou!? Ko ono bese finansira one militantne izlete po Rusiji koje svake godine organizuju jedna od gore pomenutih organizacija???

    Екстремно? Овако раде све нормалне државе...

    Koje su to normalne drzave po tebi? Iran, Kina, Nigerija ili Saudijska Arabija???

    Nemas ti pojma sta je jedna normalna i uredjena drzava, nisi otisao dalje svog komsiluka zato i pises razne gadosti po forumima!
  • Нимбус

    30.09.2011 13:10
    Хоћете ли мир или заташкавање?
    Дакле, у систему који је целокупно орјентисан шовинистички и антисрпски, шта очекујете од уцвељених пубертетлија који траже простор за доказивање? Таквима је лако ставити "соли под реп".
    Хапшења деце, сада неминовно, реално неће решити ништа.
    Морате схватити: та деца могу променити начин понашања, али оно што им је у главу усађено никада! Не лажите се. Ти, тренутно дерани, што буду старији све ће гори бити. И шириће своје зло. Тако да Војводину, на овакав начин, само све горе и горе очекује.
    Циљ ове силеџијске кампање је да се, у ситуацији када је Србија притиснута Косметом, уз то силована парадом педера, изазову сукоби који ће ескалирати и бити формални изговор за какав вид интернационализације.
    Сценарио је већ више пута виђен.
    Ако се искрено жели решење сукоба, општинска власт у Темерину мора пасти.
    Очекивани МОРАЛНИ ЧИН Адраша Густоња је ОСТАВКА.
    Смена директора и школског одбора ОШ Кокаи Имре у Темерину.
    Смена руководства Радио Темерина јер локална радио станица није вршила правовремено и објективно информисаење становништва.
    Растурање шовинистичког легла на Филозофском факултету у НС, а нарочито на катедри за новинарство.
    Забрана рада "информативних портала" "Аутономија!" и "Слободна Војводина".
    Забрана рада НДНВ а поготово Динка Грухоњића и Недима Сиединовића.
    Забрана фашистичких скупова у Кањижи и Малом Иђошу.
    Строга контрола финасирања странака, нарочито из иностранства.
    Забрана деловања фондације НЕД и сличних (кад остане без пара, фукара ће се разбежати).
    ...
    Екстремно? Овако раде све нормалне државе...
  • logika

    30.09.2011 11:44
    pamtim kao slon
    @ Temerin, Anonimus
    Mislim da gresite, sve zavisi kako dete odraste. Odrasla sam u saznanju da je mog dedu i porodicu nam, spasio Madjar da ne "uce plivati ispod mosta", vaspitana sam da smo svi ljudi, samo je neko malo vise a neko malo manje covek, a to nema veze sa pripadnoscu narodu, veroispovesti,...
    A kad sam isla u skolu, postojalo je odeljenje na madjarskom jeziku. A sad, gle cuda - organizator pokreta 64 zupanije (kako citam u novinama - 33-godisnji Teleki),je bas isao tada - kad i ja u tu istu skolu, i onda je pravio probleme i tukao se! To nema nikakve veze sa skolom, samo sa kucom i okolinom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti