Za bojkot popisa kazna i do 50.000

U subotu je počeo popis stanovništva, a za građane koji ga budu bojkotovali predviđene su novčane kazne od 25.000 do 50.000 dinara.    
Za građane koji budu bojkotovali popis predviđene su novčane kazne od 25.000 do 50.000 dinara. Predsednica Popisne komisije u Novom Sadu Ana Mujan ističe da su građani po Zakonu dužni da se odazovu popisu.

"Građani ne treba da se plaše da će podaci koji su sadržani u odgovorima biti iskorišćeni na bilo koji drugi način, osim u svrhe popisa. Popis će obavljati lica koja su prošla obuku i koja će imati legitimaciju sa fotografijom i ovlašćenje za taj posao", pojašnjava Mujanova.

Popis se završava 15. oktobra u 20 sati. Oni koji budu odsutni u tom periodu, moći će naknadno da budu popisani od 16. do 18. oktobra, napominje republička instruktorka zadužena za Novi Sad Jovanka Krakanović. "Ti građani treba da se jave Popisnoj komisiji koja će ih uputiti na mesto gde će biti popisani ili, ako nisu u mogućnosti, da ostave adresu i broj telefona, pa će mobilni tim izaći na teren da ih popiše", navodi Krakanovićeva.

Predsednica gradske Popisne komisije Ana Mujan dodaje da će građani odgovarati na ukupno 61 pitanje, od kojih se 44 odnosi na osobe i 17 na domaćinstvo, a neće biti obavezni da se izjasne na pitanje o nacionalnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i socijalnoj integrisanosti. Kako kaže, dovoljno je da jedna punoletna osoba bude prisutna u domaćinstvu, ukoliko može da da neophodne informacije za ostale članove.

U slučaju da popisivači ne zateknu nikog od ukućana, dužni su da ostave obaveštenje o ponovnom dolasku. "Sva lica se popisuju na mestu gde se nalaze, a svaki popisivač imaće uz sebe višejezičnu zbirku", dodaje Mujanova.

Za informacije u vezi sa popisom građani će moći da kontaktiraju Popisnu komisiju telefonom na broj 021/ 480-78-00 ili Republički zavod za statistiku na 0800/33-55-99.

U Novom Sadu je angažovano 1.800 popisivača i svaki od njih će biti zadužen za najviše 120 domaćinstava. U Komisiji navode da će popisivači biti plaćeni po učinku i dobijaće 80 dinara po popunjenom upitniku. Preliminarni rezultati trebalo bi da budu objavljeni 15. novembra. Na poslednjem popisu, 2002. godine, u novosadskoj opštini evidentirano je 299.294 stanovnika. (D.B)

  • ŠETAČICA

    03.10.2011 09:58
    kazne?
    ... ne razumem. Popis još nije ni počeo, a nama se već preti - ako neko odbije popisivanje biće kažnjen od tol'ko do tol'ko!!! Ljudi božiji, pa ceo život me popisujete! Imate moje podatke na svakom iditoskom obrascu koji ste smislili. Ništa još u ovoj zemlji nisam popunjavala a da me nisu pitali o svemu i svačemu - još jedino broj cipela nisu tražili - a da to bude dodatni podatak na sledećem popisu? Vi'š?
    Podaci će, kažu, služiti statistici. Dobro. A da gospoda statističari konačno nauče da koriste podatke koje već imaju po raznim kompjuterskim sistemima i mrežama ove zemlje? Ukrstite podatke, složite ih, čitajte ih i konačno, koristite ih, tako, da oni svima nama budu na korist. Nemojte nas terati da večito dajemo iste podatke na svim mogućim mestima na kojima nešto pokušavamo da uradimo, i konačno nemojte nam stalno tražiti ista dokumenta da bismo mogli praviti neka druga, ista dokumenta. Jer, gospodo statističari, ja sam se rodila u Novom Sadu, tog i tog dana, te i te godine, od tog oca i te majke, rođene tako i tako, državljanka sam ove iste zemlje. To se sve ove godine nije menjalo - NITI ĆE. A svaki put moram da vadim taj isti istijacki izvod iz matične knjige te i te, za dokument koji sam i do sada imala, samo je istekao, pa moram da ga menjam. AMAN!!! Kol'ko ja vama kaznu da odrapim za za...avanje !!!
    I još nešto - oćete i naKosovu kažnjavati što vam se "građani" ne odazivaju na popis - i to već koji put?
  • semtex

    02.10.2011 17:24
    izjasnjavanje
    Evo poruke Pastora svom narodu povodom izjasnjavanja na popisu:

    Savez vojvođanskih Mađara, objašnjava njen lider Ištvan Pastor, predstojeći popis doživljava kao pitanje od nacionalnog značaja, najavljujući da će, u skladu sa svojim mogućnostima, organizovati i učestvovati u kampanji u kojoj će podsticati i ohrabrivati građane da bi oni u što većem broju deklarisali svoju mađarsku nacionalnu pripadnost.
    "Svima se obraćamo sa molbom da na ta pitanja obavezno odgovore, kao i da se u slučaju nacionalne pripadnosti izjasne kao Mađari - rekao je Pastor, dodajući da će organizovati i tribine i štampati više desetina hiljada letaka."

    A vi jugonostalgicari spskog porekla izjasnite se kao neki "vojvodjani" pa ce te na kraju biti vojvodjanonostalgicari!

    Madjari svaka cast,tako se bori za svoj narod i nacionalne interese!
  • @Mimi

    02.10.2011 14:28
    recimo...
    ako ste imali prilike da vidite popisne obrasce mogli ste uociti da se gro pitanja odnosi na zdravstvenu statistiku, imovinsku statistiku i statiskiku koja se vodila u obrazovnim ustanovama
    dakle zdravstvo su unistili pa nemaju podatke
    imovinska postoji u ustanovi koja tome sluzi sa svim projektima nacrtima povrsinama i prikljuccima a statistika pismenisti / obrazovanosti se vodila u skolama koje se takodje unakazavaju
    ili npr ima baba problem sa penjanjem uz stepenice ali joj ne daju stap na recept niti ona kolica za pridrizavanje sta ih se onda tice sto ima doticni problem kad ga ne resavaju a duzni su
    pa onda nasilno utrcavanje u dvoriste ili stan prosto u te uguraju unutra
    pa su toliko upuceni u materiju da ne znaju da se snadju u svom uputstvu i puskicama koje nose sa sobom
    ne razumeju kakav to ustvari podatak traze...
    da ne spominjem pitanja tipa gde je lice koliko ostaje kad ce da se vrati i zasto trenutno nije kod kuce ?!
    jel dosta za pocetak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti