Privatnici: "Stan" želi da preuzme tržište

Privatni preduzetnici koji se bave održavanjem stambenih i poslovnih objekata u Novom Sadu tvrde da se i dalje nastavljaju pokušaji "Stana" da ih izbaci iz posla i preuzme tržište.
Privatni preduzetnici koji se bave održavanjem stambenih i poslovnih objekata u Novom Sadu tvrde da se i dalje nastavljaju pokušaji "Stana" da ih izbaci iz posla i preuzme tržište.

Miroslav Oljača , vlasnik firme "MD profesional" koja održava 400 objekata u gradu, ističe za Radio 021 da, uprkos navodima iz "Informatike" kako saradnja sa privatnim firmama neće biti prekinuta, "Stan" obmanjuje građane pričom da privatnici više neće raditi. - Koji god predsednik skupštine stanara dođe kod njih, oni pričaju da privatnici više neće raditi i da će za održavanje objekata biti nadležan samo "Stan". Napravili su nam pobunu - ističe Oljača.

Ni posle sastanka sa predstavnicima "Informatike" na kojem je, kako se navodi u saopštenju tog preduzeća, postignuta saglasnost da se zajednički utvrde uslovi dalje saradnje, nije jasno u kakvom će obliku ona biti nastavljena. - Ostavili su nas do 1. decembra na ledu, da razmišljamo šta će dalje biti, ali niko ne govori šta će se desiti u slučaju da nam uslovi koje ponude  ne odgovaraju. Šta onda!? - pita se ovaj preduzetnik.

Prema njegovim rečima, nagađa se da bi "Informatika" mogla da podigne proviziju privatnicima, što nikome ne odgovara,pogotovo ne firmama koje održavaju mali broj zgrada. Vlasnici oko 40 firmi iz tog razloga su u međuvremenu osnovali udruženje "Naša kuća" kako bi olakšali sebi nastup na tržištu.

S druge strane, direktor "Stana" Rajko Bojčić još jednom je odbacio optužbe privatnika i istakao da je Odlukom Grada i Zakonom o obavljanju komunalne delatnosti jasno precizirano ko i na koji način može da održava zgrade. Bojčić ostaje pri stavu da bi najbolje bilo da se za poslove na održavanju objekata ubuduće raspisuje tender.

"Nikakav problem nije da Grad donese odluku da se standardizuju preduzeća, da svi plaćamo poreze i doprinose, da imamo određeni broj zaposlenih i adekvatnu tehničku opremu. Ja sam za to da Gradsko veće donese rešenje i da sledeće godine raspiše tender za održavanje zgrada. Ko se javi,  moraće da zadovoljava određene uslove za obavljanje te delatnosti", kaže Bojčić za 021.

Podsećamo, nedavna odluka "Informatike" da zatraži redefinisanje saradnje sa preduzećima koja se bave održavanjem zgrada, a čiji osnivač nije Grad, izazvala je veliko negodovanje privatnika, koji su taj potez ocenili kao favorizovanje JKP "Stan". Rukovodstvo "Informatike" održalo je tim povodom sastanak sa predstavnicima udruženja "Naša kuća", ali u saopštenju dostavljenom medijima, osim potvrde da saradnja neće biti prekinuta, nije navedeno na koji način će se privatnicima omogućiti da ubuduće obavljaju ovu komunalnu delatnost.

Rešenjem koje je dostavljeno privatnim preduzetnicima, njihovo angažovanje prestaje 31. decembra, a prema ranijim najavama, oni bi od "Informatike" 1. decembra trebalo da dobiju predlog sa novim uslovima poslovanja. Od te odluke zavisi budućnost 70 novosadskih firmi. (D.B)

  • Vlada

    29.10.2011 10:45
    OLJAČI
    DAJ OLJAČA SMIRI SE!
  • OLJAČA

    24.10.2011 21:35
    NE TREBA STAN DA BRINE ZA NAS
    NE ĆEMO VAM MI UZETI SVE ZGRADE.STANARI ĆE VAS SAMI OTERATI I DOĆI KOD NAS.PODATAK NA SAJTU APR KOJI JE DOSTUPAN SVIMA,LEPO POKAZUJE KOLIKO STE U BLOKADI.NEK KAŽE INFORMATIKA GDE VAM PREBACUJE PARE KAD STE U BLOKADI.NA KOJI RAČUN.I DA LI JE ZA VAS BLOKADA OGLEDALO VAŠEG RADA USPEŠNOG.TAKO VAM I TREBA
  • OLJAČA

    19.10.2011 21:45
    ZA NIKOLU
    ŠTA TI IMAŠ PROTIV MENE.ČEMU TO DA NISU PRIVATNICI KAO OLJAČA.KAD SAM JA SPOMENUO NEŠTO TAKO.AKO SI LJUBOMORAN ,ONDA I IMAŠ RAZLOG DA SE LJUTIŠ.OLJAČA NIJE NIKOG PREVARIO,NISAM BIO NI JEDAN DAN U BLOKADI, A SLOBODNO PITAJ MOJE KLIJENTE DA LI SU ZADOVOLJNI MOJIM RADOM.PROVERI PA LAPRDAJ PO KOMENTARIMA.KOMENTARIŠI ZA SEBE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti