Ostavka Borisa Labudovića u UO RTV-a

Boris Labudović podneo je ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Radio televizije Vojvodine, a odbor je za novu predsednicu izabrao Vanju Barišić Joković.

Boris Labudović podneo je ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Radio televizije Vojvodine, a odbor je za novu predsednicu izabrao Vanju Barišić Joković, objavila je ova medijska kuća. Ona je trenutno zaposlena u "Vodama Vojvodine" na mestu šefa službe za odnose sa javnošću.

Labudović je u obrazloženju naveo da je predstojeća izmena Statuta RTV-a radi usklađivanja ovog akta sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina za njega neprihvatljiva. "Isti zakonodavac Zakonom o radiodifuziji propisuje nezavisnost i samostalnost u radu RUV, a Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina - to praktično poništava. Ukoliko bi se potonji Zakon striktno poštovao (shodno tumačenju nadležnih), UO i menadžment RUV ne bi birao čak 16 od 21 odgovornog urednika", ističe Labudović.

"Kako da generalni direktor i glavni i odgovorni urednici Radio-televizije Vojvodine odgovaraju za uređivačku politiku, ako im tri četvrtine odgovornih urednika postavljaju Nacionalni saveti? Time praktično gubimo nezavisnost i samostalnost na tri od pet (radijskih i televizijskih) programa koje emituje RUV RTV. A svi smo već videli kako u praksi izgleda uticaj nacionalnih stranaka na medije preko nacionalnih saveta", konstatuje se u obrazloženju ostavke.

"Sukob dva zakona u domenu upravljanja odgovornim poslovima u medijskom javnom servisu može imati loše posledice po nezavisnost i samostalnost, kao i po uređivačke kriterijume RUV RTV. U tome ne želim da učestvujem", zaključuje Labudović. Ostavka je stupila na snagu u utorak, 4. oktobra.

Boris Labudović je na ovoj funkciji bio od 19. februara 2009. godine. Inače je vlasnik agencije "Protocol Communications".

  • jedan

    13.10.2011 13:13
    rece mi jedan co`ek na jednom mestu
    kada moja ledja vidite, znajte da vam uskoro sledi kljuc u bravu...

    SAVE RUV RTV
  • Компетентан

    07.10.2011 14:38
    Коментар
    Код позиционирања ове вести на нашем малом "елекртронском небу" радује ме, условно, једино њен технички контекст; никако и садржај. Наиме, први је ову вест, ипак, објавио сајт РТВ; 5. октобра, 2011. у 12:08 часова; а тек потом сајт 021 истог дана у 12:56. Жалости ме једино што на сајту 021 не стоји онај "формулативни", али доследан и колегијалан, поштен "израз": "Како јавља РТВ"! Међутим, одсуство навођења извора са којег је вест у оригиналном облику и изворно пренесена само сведочи о томе коме је ова вест важнија, тј. ко над њом има "монопол"! Дакле, ово је, ипак вест 021, а не РТВ-а. РТВ са том информацијом као и да нема везе. Како би и имала када су смене и оставке руководстава (топ менаџмента) у овој Кући, готово, свакодневица. РТВ је ту само контекст! Савест електронске медијске сцене Војводине је, још увек, као и до сада - Радио и сајт 021! Зато једна релевантна (или би барем таква требала бити) медијска кућа - РТВ бива само полигон промашаја и одустајања врлих стручњака из области радиодифузије, као што је то г. Лабудовић. Сећам се његовог самоувереног говора на прослави 60 - годишњице Радио Новог Сада, у којем је недвосмислено обећао, а то потврдио и премијер Владе Војводине г. Пајтић др Бојан, да ће у 2010. РТВ добити нову зграду! Шта би?! И нови зграду и остале капиталне, а насушне прокјекте РТВ-а "одуваше" савети национални мањина (због њих је г. Лабудовић подбнео оставку) - управо оне мањине којима РТВ као други, иако покрајински, али ипак Јавни сервис, има да захвали што уопште постоји. Националне мањине победише честитог и поносног, при том, наравно и образованог (а какав би, јадан, другачији могао и бити) припадника националне, не смем рећи мањине, већ - заједнице, која је "вазда и свуђе владајућа", чуш`, у Војводини - руководећа! Е, па то ми, заиста, вређа интелигенцију! Или то лукави, а из разумљивих разлога и - јетки, новинари РТВ-а, поготово они са њеног сајта, знајући да ће 021 од њих преузети вест и да неће навести извор, намерно подвалише ову вест да телали по нашем малом "елекртронском небу", сведочећи како још нисмо потуно пропали, јер срамоти и људској глупости никад краја! Вид` управо сватих; док је глупости - трајаће овај народ (од скора и у свом још једном имену) - "војвођански"!
  • Kikica

    06.10.2011 14:48
    @Profa,Onomad
    Profo, srećo, bas ste me razveselili. Pa i u naslovu ste pogresili, ono, sta kad ide vel'kim slovom. Posto postoje placeni u vecernjim skolama ne bih im l'leba oduzimala, oni ce vam tamo sve objasniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti