Ateisti: Pitanje veroispovesti na popisu sugestivno

Pitanje veroispovesti na aktuelnom popisu stanovništva je postavljeno sugestivno, smatra Marin Gligo iz udruženja "Ateisti Srbije".
Pitanje veroispovesti na aktuelnom popisu stanovništva je postavljeno sugestivno, smatra Marin Gligo iz udruženja "Ateisti Srbije".

Prema njegovim rečima, građanima nije data opcija nereligioznosti odvojena od veroispovesti, već se ovakvim postavljanjem pitanja građanima indirektno sugeriše da moraju da izaberu veroispovest.

"Pitanje verske pripadnosti je postavljeno veoma sugestivno, jer je postavljeno u rubriku etničkih obeležja, čime jedan Srbin automatski mora da bude pravoslavac, dok jedan Mađar po automatizmu mora biti katoličke vere. Takođe, od građana se ovakvom formulacijom pitanja traži da odgovore koja je njihova veroispovest, čime je opcija da se ljudi izjasne kao ateisti skrajnuta", kaže Gligo.

U ovom udruženju ocenjuju da je pitanje popisa veoma bitno, jer je politička manipulacija dobijenim rezultatima sasvim izvesna. Naveli su primere kršenja Ustavom garantovane sekularnosti, koji su pravdani voljom 95% građana, koliko se na prošlom popisu izjasnilo kao religiozno. (M.S.)

  • D.

    17.10.2011 07:10
    @sima
    Uhh, meni je popisivac upisao kako sam rekla (nereligiozna) ali sam prisustvovala popisu u Kuli, i to je popisivacici bio poslednje domacinstvo od svih koje je radila. Moj decko kaze nereligiozan, a ona krene da pise nije se izjasnio. Ja dignem frku i jedva je nateram da upise tako kako je on rekao (jer sam i ja u NS tako upisala), a ona kaze da su dobili INSTRUKCIJE da na sve tog tipa upisuju kao NIJE SE IZJASNIO i da ona tako radi. E sad, zamislite koliko je takvih ona upisala kad joj je to bilo poslednje domacinstvo!!!! Mislite malo o tome. Prvo mi moj popisivac kaze da je moguce da komsije kazu SVE o tebi, ako nisi kod kuce, pa onda ovo. Ja nista necu verovati podacima kad izadju. :(
  • Eh

    16.10.2011 20:04
    Nema
    Ne mora da bude tako kako ste izneli. Evo na primer ja sam Srbin Muslimanske veroispovesti ! Eto šta ćemo sad?
    Gde mora da bude da svaki Srbin mora biti pravoslavne vere?
    Tiu nikakve sugestivnosti nema!
  • semtex

    16.10.2011 11:11
    @Marin Gligo
    Zasto lazes?Takodje su me pitali decidiranim pitanjem "Vasa veroispovest?".Ako si malouman da kazes da nisi ili jesi vernik to je nesto drugo...ako nisi siguran u ono u sta verujes ili neverujes to je jos gore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti