Sve veći broj dece dolazi u Svratište

Blizu 200 mališana iz porodica u kojima nemaju obezbeđene osnovne uslove za život, redovno dolazi u Svratište na Bulevaru oslobođenja, gde dobijaju čistu odeću i obuću, hranu, ali i emotivnu i edukativnu podršku.
Blizu 200 mališana iz porodica u kojima nemaju obezbeđene osnovne uslove za život, redovno dolazi u Svratište na Bulevaru oslobođenja, gde dobijaju čistu odeću i obuću, hranu, ali i emotivnu i edukativnu podršku.

Supervizorka Svratišta Anita Jakšić ističe da se, otkako je taj prostor otvoren, broj dece koja u njemu borave ne smanjuje i da im se za pomoć i utočište uglavnom obraćaju mališani iz romskih porodica, koja većinu vremena provode na ulici.

"To su deca koja prosjače, rade na raskrsnicama, parkinzima, sakupljaju sekundarne sirovine iz kontejnera, ili se hrane namirnicama koje nalaze u kontejnerima, kao o deca koja se bave prostitucijom", kaže Jakšićeva. Prema njenim rečima, ukoliko se proceni da se dete po izlazku iz Svratišta na ulicu izlaže velikom riziku, traži se pomoć Centra za socijalni rad, ili Sigurne dečje kuće.
U Svratištu navode da je broj dece odavno premašio kapacitete tog prostora i napominju da terenski volonteri imaju kontakt sa još  400 mališana.

Decu iz Svratišta danas su posetili predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo socijalnu politiku i demografiju. Oni su im, povodom "Dečje nedelje" uručili slatke pakete uz obećanje da će se Sekretarijat u narednom periodu više uključiti u podršku radu ove ustanove. (D.B)

  • Daliborka

    07.10.2011 20:22
    kontakti Svratista
    Adresa Svratista je Bulevar oslobodjenja 28 (iza bivse Lutrije Vojvodine), rade svim danima i vikendom od 9 do 22. Telefon je 533-232 a mejl decaulice@ehons.org
    Znam da su svi dobronamerni posetioci dobrodosli :)
  • ss

    07.10.2011 17:39
    pomoc
    Mozemo li dobiti neki br telefona ili adresu da im se odnese hrana, odeca, obuca..?
  • someone

    07.10.2011 17:27
    zasto policija, centar za socijalni rad i ostale nadlezne institucije zatvaraju jedno oko kada su u pitanju romksa deca koja prosjace po gradju i kojih ima bezbroj, i zasto ne sankcionisu njihove roditelje. Evo vec mesec dana zena hoda raskrsnicom kod merkatora izmedju kola u sred saobracaja i nosi bebu, kojoj sigorno ne prija da bude medju izduvnim gasovima i na suncu bez ikakve zastite satima, i niko nista ne radi... Treba joj oduzeti decu i staviti ih u hraniteljske porodice a nju strpati u zatvor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti