Bebac: Država ne sme da žmuri na nasilje u školama, hitno da zaustavi ponižavanje nastavnika

Novosadski roditeljski portal "Bebac" tražio je danas od premijerke, Vlade Srbije i svih institucija da hitno pristupe rešavanju problema nasilja u školama.
Bebac: Država ne sme da žmuri na nasilje u školama, hitno da zaustavi ponižavanje nastavnika
Foto: Pixabay
Ocenili su da nasilje u školama "prelazi sve moguće granice", a da su na meti nasilnika, pored dece i nastavnici.
Naveli su da je incident u Tehničkoj školi u Trsteniku, gde je žrtva bila profesorka, samo jedna u nizu situacija u kojoj se na najgrublji način ruše ugled i dostojanstvo nastavnika, a "bez adekvatnih posledica".
Dodali su da "nastavnik ne sme da izbaci dete sa časa" i da smanji ocenu iz vladanja, te ukazali na to da se "za svaki vid nasilja zahtevaju koraci koji više komplikuju nego što rešavaju problem".
 
Ocenili su i da su "članovi timova za nasilje često nemi i zažmure na naznake nasilja" i na sve što ukazuje na to da će nasilje da eskalira.
 
Smatraju i da država mora najhitnije da uspostavi sistem "po kome će svako nasilje i ponižavanje profesora biti strogo kažnjivo".
  • Prosvetni penzioner

    18.11.2022 07:48
    PRAVA ŽRTVEodgovor
    U pravu ste koleginice za sve osim za jedan predlog. Suspendovanjem deteta iz nastave ono bi prema svojoj nerazvijenoj svesti bilo nagrađeno nepohađanjem škole. Nemarni roditelji bi ih ostavili da bazaju po gradu.Suspenzija treba da bude unutar škole, gde bi učenici sa nedoličnim ponašanjem učili ali izdvojeni uz nadzor nastavnika, pedagoga i psihologa, uz zadati materijal. Unutar tog materijala bi bili i sadržaji o toleranciji, nenasilju i empatiji, ne samo nastavni sadržaji. Roditelji takve dece bi morali da nadoknade školi troškove ove posebne nastave.
  • E

    18.11.2022 06:57
    E
    E tako prodjete kada se preko stranke zaposljavate! Ucitelj,Nastavnik prvo mora biti psiholog pa tek zvanje koje nosi! Vecina nezna svoj posao da radi i gresi u startu pri zaposljavanju! U zemljama EU su zakoni jos liberalniji za decu ali jako retko se ovakve stvar desavaju! Da bi postao Nastavnik ili Ucitelj izucavas skolu koja dugo traje i debelo si placen! Kakva drzava takvi nastavnici i djaci sve vam je lancano povezano!!!
  • Zan Valzan

    18.11.2022 05:06
    Renesansa
    Bez jake ekonomije,vladavine prava,postovanja normi nema jakog obrazovanja.Finci su prvi na planeti kada je obrazovanje u pitanju,po uredjenosti,funkcionalnosti i rezultatima,ali na tome su radili 100 godina.
    Vazno da smo mi sveti nebeski narod .
    Vidi se danas ko smo i sta smo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti