Osetan jaz: Prosečna plata 75.000 dinara, realna plata 57.000 dinara

Skoro 89.000 dinara - toliko iznosi prosečna plata zaposlenih u Novom Sadu, bez poreza i doprinosa, za septembar ove godine.
Osetan jaz: Prosečna plata 75.000 dinara, realna plata 57.000 dinara
Foto: 021.rs

Novi podaci Republičkog zavoda za statistiku koji se odnose na mesečne zarade upravo su objavljeni, a pokazuju mali pad iznosa plata na nivou cele Srbije.

Tako je prosečna srpska neto plata 74.981 dinara, a na nivou Vojvodine iznosi 71.003 dinara bez poreza i doprinosa.

Dosta veće prihode imaju zaposleni na području Novog Sada, gde je tradicionalno najviša zarada na nivou Pokrajine. Tako je septembarska prosečna plata u Novom Sadu 88.966 dinara i, u poređenju sa najnižom zaradom u Vojvodini, jasan je jaz koji postoji između malih opština i glavnog grada Vojvodine.
 
Najniže plate iz meseca u mesec beleži Bač, gde je septembarski neto prosek 55.499 dinara.
 
Ko zarađuje prosečnu platu?
 
Prosečna plata je presek kombinacije zarada onih koji zarađuju izuzetno mnogo i onih koji zarađuju značajno manje, uz jasnu dominaciju "jačih" mesečnih plata direktora, menadžera i drugih na rukovodećim pozicijama.
 
Republički zavod za statistiku objavljuje i iznos koji je mnogo realniji pravoj prosečnoj zaradi zaposlenog u Srbiji, a naziva se medijalna zarada.
 
Medijalna zarada je iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, a u septembru je iznosila 57.392 dinara neto.
 
Danas je ministar finansija Siniša Mali izjavio da će prosečna zarada u decembru ove godine biti 720 evra, a u decembru sledeće godine 820 evra. Imajući u vidu da se očekuje rast plata u javnom sektoru, stiče s utisak da će se rast odraziti samo na platama onih koji već imaju visoke zarade.
  • Patetika moja dika

    27.11.2022 13:48
    Nemanja@ Ti si svojim vaspitanjem i rečnikom pokazao i ko si i šta si. Nisam zabranio nijednom lajavom ološu da veruje u šta želi, slobodno veruj da svi primaju minimalac i ništa u koverti te da potom od tog minimalca kupuju automobile, stanove, letuju, zimuju i ne izlaze iz kafića i restorana. Siguran sam da si i ti jedan od tih sa "minimalcem", da ne pokvariš statistiku. Niko od vas nema za hleb, ali zato kada "Prvodođeni" nešto lupi o hrvatskom primorju ovde se upljujete upoređujući svoje jelovnike na Jadranu.
  • Figura

    26.11.2022 11:55
    Prosečna plata
    Za zadnjih 5 godina nije viđeno na mom platnom spisku više od minimalca, radim u državnoj instituciji kao P.P. sa prekidima.
  • Nemanja

    26.11.2022 11:36
    @Patetika moja dika

    Procena visine plata i standarda na osnovu toga koliko su kafići popunjeni i koje automobile vidiš po ulicama - kako da najefikasnije pokažeš koliki si kompletan idit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".