FOTO: Mlade (ne) interesuje nauka

Između brojnih pronalazaka, na ovogodišnjem "Tesla festu" najviše pažnje privukla je fontana na solarni pogon čiji je autor petnaestogodišnji Novosađanin Miloš Delić.

Između brojnih pronalazaka, na ovogodišnjem "Tesla festu" najviše pažnje privukla je fontana na solarni pogon čiji je autor petnaestogodišnji Novosađanin Miloš Delić.

Kako ovaj genijalac kaže za Radio 021, u nauci ga je najviše zainteresovalo korišćenje obnovljivih izvora energije za masovnu upotrebu.

"Lično, mene fascinira solarna energija jer je reč o izvoru energije za koji nam ne trebaju elektrane i drugi zagađivači, već će uvek biti tu. Ovaj moj projekat je samo jedan način da predstavimo ljudima šta je sve moguće uraditi sa nečim tako korisnim", kaže Miloš za naš radio.

Problem počinje sa nezainteresovanim nastavnicima

Kako za 021 kaže zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Zoltan Jegeš, i sam profesor elektrotehnike, mlade sve manje interesuje nauka, uprkos činjenici da su upravo proizvodna zanimanja među najplaćenijima. Jegeš smatra da problem počinje sa lošim nastavničkim kadrom u osnovnim i srednjim školama, koji ne čine dovoljno kako bi motivisali učenike da zavole nauku.

"Problem počinje već u osnovnoj školi, gde imamo veoma slabe kadrove iz oblasti fizike i matematike. To se produbljuje u srednjim stručnim školama, jer nastavnici i profesori naprosto ne čine dovoljno da privuku decu lepotama nauke i tehnologije. A činjenica je da je jako lepo i izazovno baviti se tehnikom – ja to radim preko četrdeset godina, a i dalje osećam zadovoljstvo i ushićenje svojim poslom", kaže Jegeš.

Stimulisanje nauke neophodno za društvo

Dekan novosadskog Fakulteta tehničkih nauka Ilija Ćosić navodi da država ne iskorišćava dovoljno naučni potencijal, čime se stvara negativan odnos mladih prema tehničkim zanimanjima. Prema njegovim rečima, upravo su inovativni mladi pojedinci ti koji predstavljaju osnov razvoja jednog društva. "Ako želimo da razvijamo moderno društvo zasnovano na znanju, najpre treba uposliti i iskoristiti sve potencijale. A najveći potencijal je upravo u pojedincima koji imaju patente, međutim, da bi se njihove ideje realizovale, potrebni su uslovi", kaže Ćosić.

"Tesla fest" u amfiteatru Spensa traje do 15. oktobra, a za to vreme zainteresovanim posetiocima predstaviće se oko 500 izlagača iz više zemalja. (M.Sovilj)

 

  • 1 NS

    13.10.2011 16:20
    bio malopre
    Deca sa strujom, starci sa perpetum mobile varijacijama; ove godine su ostali pronalazači slabo imali inspiracije. Dobro je dok se pokušava.
  • 13.10.2011 16:07
    @Bogdan
    Prilicno je jasna situacija da se ne isplati baviti se naukom kod nas. U potvdu tome govori i cinjenica da se i Zoltan Jegeš ne bavi svojom strukom (osim na papiru i platnom spisku), vec politikom. A sta tek reci za FTN?! Tamo su naucni mediokriteti, ali zato politika cveta. Cast izuzecima!
  • Nsadista

    13.10.2011 14:50
    Nekom tamo negde
    Ne razumem?
    Si me pomešao za Peconija/Kostića/Beka/Miškovića?
    :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti