FOTO Rekalibrišite svoju ishranu: Tofu burger i pregršt sočnih specijaliteta i na Limanu

Čuveni veganski i posni restoran brze hrane u Novom Sadu "Rekalibracija" proširio se na još jednu adresu.
Pored dobro poznatog lokala u Jevrejskoj 42, kod Futoške pijace, ljubitelji izbalansiranih i kreativnih specijaliteta mogu da uživaju i na Limanu 4, u Ulici 1300 kaplara 14.
Ušuškana, okružena zelenilom, bašticom i pažljivo osmišljenim enterijerom, kojim se širi dobra energija, nova "Rekalibracija" je na raspolaganju svojim komšijama i svim pobornicima zdravijih navika.
Bogatom ponudom posnih burgera poput tofu, klasik, ljutka ili big rek burgera, do velikog izbora kuvanih jela, tortilja, pasti, hot dogova, obrok salata, sendviča, ali i inovativnih slatkiša, napitaka i premaza, tim "Rekalibracije" je zbog obima posla odlučio da obraduje i stanovnike drugog dela grada, približi im se i predstavi im svoje proizvode, koji se konstantno obogaćuju.
 
 
Čitav koncept "Rekalibracije" zasniva se na zdravijoj alternativi brze hrane.
 
Već šest godina uspešno "razbijaju" predrasudu da je veganska i posna hrana bezukusna, te su im česti gosti upravo ljudi koji konzumiraju meso. Otkako su otvorili svoj prvi lokal, vrlo brzo se proširila priča o kvalitetu i ukusu ovih "rekalibrisanih" specijaliteta, te su počeli da ih posećuju i građani koji nisu vegani.
 
Objašnjenje za to leži i u činjenici da se u "Rekalibraciji" koriste uvek sveže i zdrave namirnice, zahvaljujući kojima su proizvodi sočni i bogati hranljivim sastojcima.
Upravo to i jeste njhov recept za lagan obrok, pun ukusa, što privlači hedoniste i one kojima je važno kakve će namirnice uneti.
 
 
Obrok koji će učiniti da se osećate stvarno dobro
 
Meni "Rekalibracije" je veoma raznovrstan i odlično izbalansiran, prilagođen ljudima najrazličitijih apetita i navika. Kompletan jelovnik je bez namirnica životinjskog porekla.
 
U "Rekalibraciji" nema tajni: svi proizvodi su transparentni na sajtu, sa cenama, sadržajem, detaljnim opisom i tehnologijom kojom se dobijaju.
 
Tako se u ovim hladnim danima možete ugrejati potažom od karfiola ili bundeve, čorbicom od paradajza ili krem čorbe od šampinjona, a tu je i garden supa od svežeg povrća, koja će prijati uvek.
 
Kada se pređe na "konkretniji" deo, tu su neizostavni tofu burgeri, ujedno i najpopularniji proizvod "Rekalibracije". Dimljeni tofu, karamelizovani luk, pašteta, majonez, zelena salata, paradajz i krastavac - sastojci su ovog specijaliteta. Tu je i pikantna verzija, ali i klasik burger, neodoljiv sam po sebi.
 
 
Popularni su i potpuno drugačiji hot dogovi. Prave ih od sejtana ili "pšeničnog mesa" koje se dobija odstranjivanjem skroba iz pšeničnog brašna, ispiranjem testa pod blagim mlazom dok voda ne postane bistra, a ostatak brašna postane elastična smesa koja se dalje tretira začinima i mariniranjem. Finalni proizvod je mekan i vlaknast, fine teksture - a dobije se čist protein. Običan hot dog ili "dvocevka", česta je dilema šta poručiti.
 
Za ljubitelje meksičke i grčke kuhinje, tu su uvek sočne tortilje: china town, burito, sejtan giros, tortilja sa humusom i povrćem, popularni torifos (sadrži dimljeni tofu, pomfrit, humus, majonez, kupus, šargarepu, zelenu salatu, paradajz), ali i njegova pikantna verzija. Od glavnih jela je sejtan steak uvek dobar izbor, ali sjajni falafel, specijalitet sa Bliskog istoka.
 
Paprikaš od leblebije sa tri vrste pečuraka, pasulj sa sojinim odrescima ili sarma - sve su ovo opcije koje se mogu naći na vašoj trpezi. Obrok salate su čest izbor gostiju "Rekalibracije", a ponuda je takođe raznolika. 
 
 
Vredno je spomenuti i namaze koje sami prave i mogu se kupiti u teglicama. Nazivi su oni na koje smo navikli, ali je sadržaj potpuno drugačiji. Tako se mogu naći pavlaka, kečap, majonez, humus, urnebes... Međutim, sastojci, na primer, pavlake su suncokret, indijski orah, nutritivni kvasac, beli luk, linunov sok, so i biber, dok je pašteta od suncokreta, indijskog oraha, mlevene paprike i belog luka. 
 
Možda ipak "najteži" deo bude šta odabrati nakon glavnog, laganog obroka, jer se u "Reklaibraciji" može i kvalitetno zasladiti, a bez dodatnih zaslađivača. Kikiriki kolač (kikiriki, lešnik, indijski orah, urma, kakao, kokosovo ulje, preliv od čokolade), jafa kuglice (golica, rogač, suncokret, urme, narandža), tiramisu kuglice, potpuno drugačiji čizkejk (pravi se od lešnika, suncokreta, urme, kokosovog ulja, kakaa, kokosa, borovnica, malina i jagoda) ili čokoladni mafini - odluka je zaista teška za šta se opredeliti.
 
 
Osvežavajući smutiji, različitih ukusa i domaći napici odlično će "ispratiti" ukusan obrok.
 
A šta Novosađani najviše naručuju?  
 
Bez sumnje je najprodavaniji tofu burger, kažu u "Rekalibraciji". Zbog velikog interesovanja za ovaj specijalitet, u ponudi se od nedavno nalazi i mega dimljeni tofu – u kifli, za one sa većim apetitom.
 
 
Inače, kreativni tim "Rekalibracije" sam pravi lepinju od 100% integralnog brašna, dok je i burger smesa iz domaće proizvodnje. U njoj se nalaze ovsene pahuljice, seme suncokreta, laneno seme, leblebija, integralno brašno, krompir, aroma dima, sušeni beli karamelizovani crni i ljubičasti luk, kao i začini.
 
Šta je "Rekalibracija"?
 
Vlasnik "Rekalibracije" Srđan Jakovljev u sve ovo ušao je sa idejom da ponudi Novom Sadu nešto potpuno drugačije, vodeći se kvalitetom namirnica kao imperativom. Zanimljiva je i priča u vezi sa korenom reči "rekalibracija", koju je osmislio spojivši termine iz sopstvene struke - elektrotehnike.
 
Kako kaže, naziv znači baždarenje mernog instrumenta, a najvažniji instrument je ljudsko telo. 
 
"U našem slučaju to znači baždarenje mernog instrumenta hranom. Naša misija je zdravija alternativa brze hrane, sa ciljem razbijanje mita da je veganska ili posna hrana neukusna", napominje Srđan.
 
 
Domaće, kvalitetno i pripremljeno s velikom pažnjom - za veliki užitak, to je poruka "Rekalibracije", a svi oni koji se još uvek nisu uverili u njihove sočne specijalitete, to mogu da učine posetom nekog od dva lokala - u Jevrejskoj 42 ili 1300 kaplara 14, poručivanjem preko sajta, a sve dodatne informacije možete naći i na društvenim mrežama - instagram i fejsbuk.
 
Dostava se radi u celom Novom Sadu i okolini. Broj lokala u Jevrejskoj je 066/496-568 i njega možete koristiti kada želite da poručite i pokupite hranu, dok je dostava iz lokala na Limanu moguća preko broja 066/496-567. Hranu možete poručiti i onlajn preko OVOG linka. Možete im pisati i na info@rekalibracija.com.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti