FOTO: Studentski parlament ostavio kolege na cedilu

Studentski parlament nije podržao svoje kolege u protestu zbog ukidanja apsolventskog staža, kao i zbog povećanja broja ispitnih bodova potrebnih za upis godine na budžetu.
Studentski parlament nije podržao svoje kolege u protestu zbog ukidanja apsolventskog staža, kao i zbog povećanja broja ispitnih bodova potrebnih za upis godine na budžetu.

Kako za 021 kaže student Više poslovne Ivan Hancko, predstavnici studentskih institucija odbili su da podrže njihovu protestnu šetnju uz obrazloženje da kao studenti više škole imaju veće privilegije od ostalih studenata. "Ne podržavaju nas, ne znamo ni sami zbog čega tačno. Ne razumemo njihov stav da smo mi privilegovaniji od ostalih studenata, iako smo mi sastavili univerzalne zahteve i pozvali studente svih fakulteta da nam se pridruže", kaže Hancko.

Njegova koleginica Nataša Ilić kaže da su njihovi roditelji žrtve državne politike koja je rezultirala time da oni ne mogu više da plaćaju enormne cifre koliko fakulteti traže na ime školarine.
"Ovom protestnom šetnjom želimo da izrazimo naše nezadovoljstvo i nadležnima pokažemo naš status u ovoj državi. Želimo naglas da kažemo da naši roditelji nemaju novca da finansiraju ovo što oni traže od nas, jer su oni žrtve tranzicije i loše privatizacije koji su ostali bez posla. Došlo je vreme kada studenti ne mogu da se školuju zbog nedostatka novca, a izgleda da Srbiju uopšte ne zanima što je samo 6% države fakultetski obrazovano", rezignirana je ova studentkinja.

I drugi studenti sa kojima smo razgovarali kažu da njihove porodice nemaju novca za plaćanje godine, zbog čega je većina primorana da radi i studira, zbog čega često trpe ocene.

"Zna se koliki je prosek plata u Srbiji, odakle mojoj mami da plati 100.000 dinara za školsku godinu?"

"Sa ovim vrtoglavim cenama, mi koji nismo iz Novog Sada smo prinuđeni da radimo i studiramo kako bismo platili i fakultet i kiriju, a mnogi ne uspeju da izbalansiraju školske i poslovne obaveze i padaju na ispitima koje bi od šale polagali da je normalna cena školovanja."

"Znanje nije roba, kome uopšte ideja da naplaćuje znanje koje je društvo sticalo godinama?"

"Ko ovo može da plati? Svi pričaju o krizi, a školarine samo rastu. Pa, ako je kriza za sve, mogu i fakulteti malo da stegnu kaiš, a ne da se sve lomi o naša leđa."


Studenti su prošetali od kampusa, preko Bulevara Cara Lazara i Stražilovske, sve do zgrade Vlade Vojvodine, gde su razgovarali sa pokrajinskim sekretarom za obrazovanje Andorom Delijem. (Miodrag Sovilj)

  • Student pmf-a

    15.10.2011 14:52
    Neznanje nije roba!
    Znanje jeste roba, i to najvrednija. Na sta mislite da sutra zaradjujete pare? Na lepe oci, dobru zadnjicu ili pozamasno poprsje?
    Zbog tog vaseg slogana "znanje nije roba" i treba svi da vas iskuliraju, a neki vam se i smeju...
  • dex

    15.10.2011 12:05
    Student je student,bilo da pohadja ekonomski,pravni,poljoprivredni fakultet ili bilo koju visoku skolu,umesto da se medjusobno podrzavate vi potcenjujete jedni druge...a kasno cete shvatiti da ne trebate da se borite jedni izmedju drugih nego zajedno protiv rezima nesposobnih polititicara.
  • mirko

    15.10.2011 07:59
    studentski parlament nije podrzao.....ovi se vec uce kako da se ponasaju u pravom parlamentu...eto nam ih buduci politicari

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti