Očekujte više cene na novosadskim pijacama: Poskupela i pijačarina

Novosadska uprava povećala je cenu pijačarine za 12 odsto za sve kategorije, saznaje 021.rs.
Očekujte više cene na novosadskim pijacama: Poskupela i pijačarina
Foto: 021.rs

Gradsko veće je odobrilo i da se za isti procenat poveća cena zakupa poslovnog prostora i zemljišta za postavljanje manjih montažnih objekata na pijacama. 

Povećanje cena obrazloženo je inflacijom u ovoj godini, što je dovelo do povećanja troškova materijala, goriva i energenata.
Osim toga, JKP "Tržnica" u zahtevu za poskupljenje navodi da u 2023. godini očekuje da će biti opterećeno i najavljenim povećanjem minimalne cene rada za 14,3 odsto, što takođe otežava poslovanje.
 
"Tržnica" navodi da već godinama unazad posluje na otvorenom tržištu uz veliku konkurenciju trgovinskih lanaca, a poslednja korekcija cena je bila 2017. godine, a pre toga 2013.
 
Preduzeće kaže da će korekcijom cena pijačarine u narednoj godini prihodovati dodatnih 32,9 miliona dinara, dok će od zakupnine biti dodatnih 7,2 miliona, te će time pokriti rast troškova. 
 
Povećanje cena pijačarine u proseku iznosi nekoliko desetina dinara po kategoriji. Celokupan cenovnik pijačarine i zakupnine poslovnog prostora možete pogledati u dokumentima ispod:
 
 
U odluci o novom cenovniku JKP "Tržnica" urađene su i izmene, pa su neke kategorije izbrisane, dok su druge dodate.
Podsetimo da je sa ovim poskupljenjem nastavljen rast cena komunalnih usluga u Novom Sadu. Gradsko veće je, osim pijačarine, na istoj sednici odobrilo i poskupljenje grejanja za oko 11 odsto i tople potrošne vode za pet odsto, kao i parkiranja za 15 odsto. 
 
Prethodnih meseci je porasla cena usluge odnošenja smeća, vode i kanalizacije za oko 12 odsto, dok je Gradsko veće odobrilo i korekcije cena usluga koju naplaćuju "Zoohigijena" i "Put".
  • Zemlja čudesa

    19.12.2022 00:14
    Teraju nas da kupujemo u trgovinskim lancima i u piljarama umesto da uzimamo direktno od proizvođača. Nema šanse da će to uspeti, onaj koji želi da kupi robu direktno pronaći će način.
  • @Matematičar

    17.12.2022 23:56
    Znam mnoge koji imaju prihode ispod 100.000 i nisu sirotinja, barem ne "sirotinja u glavi", žive dostojanstveno i racionalno. Znam i one sa prihodima preko 100.000 koji doživljavaju sebe kao sirotinju, što i jesu - odeveni su neuredno, hrane se loše, dužni su Bogu i svetu, večito su nezadovoljni i teško ih je slušati i podneti.
  • Svetlana NS

    17.12.2022 19:47
    Pijace će poželet seljake
    Žele danas usmere ka megamarketima, a tamo sve uvelo i ko zna odakle. Narod će se ipak snaći u direktnom kontaktu sa seljacima. Setite se kako je bilo za vreme korone kad su zatvorili pijace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".