Predstavljanje Bibliografije Ive Andrića

"Bibliografija Ive Andrića", štampana povodom veka od objavljivanja prvog njegovog dela i 50. godišnjice dobijanja Nobelove nagrade, biće predstavljena danas u Ogranku SANU.

"Bibliografija Ive Andrića", štampana povodom veka od objavljivanja prvog njegovog dela i 50. godišnjice dobijanja Nobelove nagrade, biće predstavljena danas u 13h u Ogranku SANU.

To zajedničko izdanje Zadužbine Ive Andrića, SANU i Biblioteke Matice srpske je najobimnije delo te vrste u srpskoj kulturi kada je reč o stvaralaštvu jednog autora. Delo sadrži 15.647 jedinica na 49 jezika. Autorke Ljiljana Klevernić (koordinator), Kata Mirić, Melanija Blašković, Vesna Ukropina, Daniela Kermeci, Slađana Subašić i Marija Vaš knjigu su rasporedile u tri poglavlja.

- Nije bilo lako pronaći i na jednom mestu opisati ono što je Andrić objavio i ono što je o Andriću objavljeno, u velikom broju izdanja kod nas i u svetu - kaže upravnik Biblioteke Matice srpske i glavni urednik "Bibliografije" Miro Vuksanović. - Nemamo drugog pisca koji je pod svojim imenom i oko svog imena sastavio blizu 16.000 knjiga, rasprava, ogleda, prikaza i drugih radova. Vratili smo jedan veliki dug. Sada nam je jasnije kome se u čitanju redovno moramo vraćati: Ivo Andrić je visoka književna škola - kaže Vuksanović.

Bibliografija je urađena u elektronskom katalogu, a knjiga velikog formata od 1.080 stranica štampana je u malom tiražu i namenjena je kao poklon naučnim i narodnim bibliotekama, lektoratima, slavističkim centrima i drugim ustanovama.

  • Tatjana J-S

    19.10.2011 13:27
    čestitke
    Izuzetan doprinos kulturi i istraživanju dela NOBELOVCA IVE ANDRIĆA, pohvale za stručan i požrtvovan rad bibliotekara Biblioteke Matice srpske!
  • johnny

    18.10.2011 17:19
    jubillej
    Mogli su da proslave isto toliko godina od kada je ovaj postao upravnik... Dokle vise nezamenjivih?
  • comi

    18.10.2011 16:19
    Bilo bi lepo i da moze da se kupi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti