U Novom Sadu popisano 355.000 stanovnika

U Novom Sadu je, prema prvim podacima, popisano oko 355.000 osoba, što je za petinu više od broja koji je popisan pre devet godina.

U Novom Sadu je, prema prvim podacima, popisano oko 355.000 osoba, što je za petinu više od broja koji je popisan pre devet godina.

Kako za Radio 021 kaže načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević, vojvođanska prestonica je jedna od retkih opština u Srbiji čiji je broj stanovnika u porastu prema svim parametrima. - U gradu Novom Sadu i prigradskim naseljima popisano je preko 320.000 lica, a u Petrovaradinu koji je sada posebna opština još 31.000 ljudi - kaže ona.

Lakčevićeva navodi da je Novi Sad jedna od retkih opština koja beleži pozitivan prirodni priraštaj i pozitivan migracioni saldo. - Ovaj porast broja stanovnika je zato sasvim očekivan - dodaje Lakčevićeva.

Porast broja stanovnika zabeležen je i u Beogradu u kojem sada živi bezmalo 1,7 miliona građana. Treći grad po broju stanovnika je Niš gde živi oko 262.000 ljudi, a četvrti je Kragujevac sa skoro 200.000 osoba.

Bela kuga u Srbiji

U odnosu na prethodni popis, demografi procenjuju da je Srba manje za preko 300.000 i da sada u Srbiji živi oko 7,1 milion građana. Doduše, popisano je 7,4 miliona ljudi, ali će se taj broj smanjiti jer su neki popisani po dva puta. Inače, broj stanovnika se drastično smanjio u Čačku, Somboru, Leskovcu i Pirotu.

Snežana Lakčević kaže da je pad stanovnika očekivan. - Za tu vrstu podataka nije nam bio potreban popis stanovništva, jer se prirodni priraštaj prati na osnovu broja umrlih i rođenih. Ova istraživanja pokazuju da je iz poslednjih devet godina Srbija izašla slabija za najmanje 260.000 stanovnika. Nije novost da smo nacija u poznim godinama i da je priraštaj godinama negativan - kaže Lakčevićeva.

Ovogodišnji popis stanovništva završava se večeras u 20 časova. Zavod za statistiku počinje potom unos i obradu podataka, a prvi rezultati o brojnom stanju Srbije biće poznati 15. novembra.

  • nema deda mraza

    19.10.2011 07:58
    postoji razlika
    jedno su oni koji su dosli da bi sacuvali zivu glavu a drugo su oni koji su dosli iz obesti.

    zao mi je onih koji su dosli da bi sacuvali zivu glavu pa sada fizikalisu kako bi preziveli , njihove dece kojima ove zime gazde nece ukljuciti grejanje u lokalima gde rade ili momaka koji vise od 10 sati rade po magacinima
    ---------
    ja sam dobio otkaz u backaputu zbog 'smanjenog obima posla'da bi za 7 dana bio primljen neko iz berana

    da ih zalim sto sada demonstriraju doticni i njegova protekcija?
    treba li da zalim nekoga ko je dobio telegram da dodje i zaposli se u nisu a sada dobije otkaz?ili nekoga ko takodje dobije telegram da se zaposli u pozoristu pa im sada kasne plate?

    ne


  • Ja

    19.10.2011 06:55
    Dodjosi starosedeoci itd
    Ko su dodjosi a ko starosedeoci i sta je to?Samo se delite i prozivajte.To je naj bolje. Zasto se baviti problemima od kojih zivot zavisi kad je lakse ovako pljuvati po sopstvenom narodu. Sve ovo ce jednog dana neki treci doci da nam naplate samo napred.Prozivajte se i vredjajte.
  • Гаврило

    19.10.2011 06:18
    Шљива
    Бела куга, одлив мозгова, стварање вештачких нација....Што би стари пророци рекли: Вас Срба ће остати толико, да ћете сви моћи да станете под једну шљиву!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti