Spasić: Lažne tvrdnje novosadskog tužilaštva

Novinarka novosadskog lista "Nacionalni građanski" Jelena Spasić izjavila je da je lažna tvrdnja novosadskog tužilaštva da je sakrila izvor informacije i tako pomogla počiniocu krivičnog dela.
Novinarka novosadskog lista "Nacionalni građanski" Jelena Spasić izjavila je da je lažna tvrdnja novosadskog tužilaštva da je sakrila izvor informacije i tako pomogla počiniocu krivičnog dela.

Ona je zajedno sa urednikom Miloradom Bojovićem optužena da je u junu ove godine, objavljivanjem teksta "Državni organi potpuno nespremni za rat", nanela štetu bezbednosti Srbije zbog čega je novosadsko tužilaštvo zatražilo da suđenje bude bez prisustva javnosti. "Laž je tvrdnja tužilaštva u Novom Sadu da sam sakrila izvor informacije i tako pomogla počiniocu krivičnog dela. Mene niko iz novosadskog tužilaštva nije ni pitao kako sam došla do informacija o stanju odbrambenih priprema", rekla je Jelena Spasić, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

UNS je podsetio da je novinarki ugašenog "Nacionalnog građanskog lista" "zaprećena kazna do osam godina na tajnom suđenju".

"Samo se po sebi razume da ja ne bih odala svoje novinarske izvore ni policiji, ni tužilaštvu, ali suština je u tome da je novosadsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv mene, a da ni istragu nije vodilo i da me ni na razgovor nije pozvalo", navela je Jelena Spasić. Istakla je i da nije istina da je ona odala tajnu, jer materijal rasut po skupštinskim stolovima i stolovima bifea Skupštine više ne može biti nikakva tajna.

UNS je naveo da je Jelena Spasić dva puta pobeđivala na godišnjim konkursima Evropske komisije i Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije za najbolji tekst o evropskim integracijama.

Peticiju UNS protiv tajnih suđenja novinarima povodom slučaja Jelene Spasić, do danas je potpisalo više od 300 novinara. Peticiji su se pridružili Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara. Među prvim potpisnicima peticije su glavni urednik "Blica" Veselin Simonović, urednik RTVB92 Veran Matić, glavni urednik "Dnevnika" Aleksandar Đivuljski, urednik nedeljnika "Pečat" Milorad Vučelić, urednica dnevnog lista "Pravda" Slavica Jovović i urednik nedeljnika "Svedok" Vladan Dinić.

Podršku peticiji do sada dali i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, predsednik SPO Vuk Drašković, poslanik G17+ Željko Ivanji i brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije Jovo Ćuruvija.

Podršku Jeleni Spasić i uredniku Miloradu Bojoviću, izrazili su i Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.


  • 22.10.2011 11:19
    Nisu to notorne gluposti, nego zakon. Može da vam se ne sviđa, možete da smatrate da je glup, ali to vas neće osloboditi krivice.
  • Lalla

    22.10.2011 11:05
    zar su trebale.....
    sve izgleda pomalo smesno!!!!...
    Zar protekle godine od devedesete do danas to ne pokazuju u praksi???????
    A na celu su isti ljudi.samo su neki promenili dresove,i sa ponekim prinovama....
    To sto se neki zanose i zavaravaju da je drugacije.to je problem njih samih sa sobom...
    Druze Tito,skrenusmo sa puta;
    Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!
  • Meteorolog

    22.10.2011 10:54
    dobro je... uf
    "Državni organi potpuno nespremni za rat"?
    Sad mi je lakse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti