Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada

Danas je obeležena 67. godišnjica oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Danas je obeležena 67. godišnjica oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Predsednik novosadske skupštine Aleksandar Jovanović položio je venac na Spomen groblje u Novom Sadu i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju. - Danas obeležavamo jedan od najznačajnijih događaja u istoriji našeg grada. Nikad ne smemo zaboraviti žrtve pale za slobodu i sećanje na njih i njihovo uvažavanje od velikog je značaja za sve novosadske generacije - rekao je Jovanović.

Novosadski partizanski odred je oslobodilačku zastavu istakao u 6.20h na balkonu Gradske kuće, dok su jedinice Crvene armije ušle u grad dva dana kasnije. Tada je održan i veliki Narodni zbor kojem je prisustvovalo oko 40.000 ljudi.

Povodom Dana oslobođenja grada, Oktobarsku nagradu su dobili hirurg Jovan Pfau, direktorka škole "Milan Petrović" Slavica Marković i Studentski kulturni centar. Novembarska povelja dodeljena je Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novosadskom pozorištu i Akademskom kulturno-umetničkom društvu "Sonja Marinković".

  • 24.10.2011 21:41
    Za sve vojvođane
    http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Sui24QeNqpg

    uživajmo u slici i muzici
  • @Marko

    23.10.2011 22:37
    a jel su tebi bili draži oni što su bacali pod led srbe u zimu 1942?
  • novosađanin

    23.10.2011 20:15
    komunizam ≥ fašizam
    Ma kakvo oslobođenje kada su oslobodioci pobili bar desetostruko više nevinih ljudi nego što ih je stradalo za vreme rata?! Kakvo oslobođenje kada su u miru podigli 15 koncentracionih logora na teritoriji Vojvodine za one koji nisu Srbi, strpavši u njih između ostalih 90.000 žena i deca podunavskih Švaba i postreljali 40.000 Mađara?! Kakvo oslobođenje kada su izvršili najveće etničko čišćenje u Evropi od sr. sv. rata pa do današnjeg dana i najveću pljačku imovine uključujući i imovinu bogatih Srba od kojih su mnogi platili glavom i odvedeni na prinudni rad i robiju?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti