Festival pameti u Novom Sadu

Danas je otvoren drugi ciklus Festivala pameti, koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine u saradnji sa Mensom Srbije.

Danas je otvoren drugi ciklus Festivala pameti, koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine u saradnji sa Mensom Srbije.

Cilj festivala je da se otkriju talentovani učenici srednjih škola, koji imaju natprosečne sposobnosti za vizuelno uočavanje, povezivanje delova u optimalnu celinu, logičko razmišljanje i zaključivanje. Organizator festivala Zdravko Živković je naveo da je već postignut cilj da se pokaže koliko su naša deca zainteresovana za logičko razmišljanje, a koliko za klasično učenje. Naime, pokazalo se kako deca mnogo bolje prihvataju kada imaju zadatak da problem reše logički, nego što ih interesuje da uče gradivo napamet.

Takođe je objasnio i novine u ovogodišnjem ciklusu Festivala pameti. Za razliku od prošlogodišnjeg,  tema ovogodišnjeg ciklusa je kreativnost bazirana na sposobnosti kreiranja figura i oblika slobodne forme od 24 pločice osmougaonika. - Učenici će kreirati, a ne samo rešavati zadatke. Imaće  dovoljno vremena, četiri meseca,  da zadatke smisle. Nakon toga održaće se četvrtfinale, zatim polufinale, a u finalu će se, u nadmetanju najboljih,  izabrati i najpametniji učenik Vojvodine.

Novina je i to što će Festival pameti, da bi bio popularniji i pristupačniji učenicima današnjih generacija, biti prebačen na Facebook. Od svih zadataka pristiglih do 1. marta, biće izabrano 120 najoriginalnijih, a u finalu biće izabrana tri pobednika. Ove školske godine prijavili su se učenici iz 25 opština u Vojvodini.

Festival pameti se održava na globalnom nivou, u oko 50 zemalja sveta, uz učešće svih zainteresovanih koji žele da se oprobaju u rešavanju logičkih izazova i ispoljavanju kreativnosti, a foto i video arhiva sa skupa biće publikovani na web sajtu američke Fondacije G4G.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti