Počeli Dani Vojvodine u Istri

U Puli je u subotu otvorena tradicionalna, deseta po redu manifestacija "Dani Vojvodini u Istri".

U Puli je u subotu otvorena tradicionalna, deseta po redu manifestacija "Dani Vojvodini u Istri".

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić je istakao da su Vojvodina i Istra veoma slične jer obe imaju iskustvo življenja u zajednici različitih grupa, odnosno u svom kulturnom kodu imaju upisano razumevanje za drugog i različitog. Đurić je dodao da je zvanična kulturna politika u Vojvodini politika multikulturalnosti, što je kompleksna politička praksa, ali ona obezbeđuje dobar ambijent za budućnost.

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić istakao je da se nakon deset godina, ciklus međusobne privredne i kulturne saradnje Vojvodine i Istre veoma isplatio. - Naša ambicija je bila da se premreže institucije i privreda, ali pre svega građani, i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo u tome uspeli, jer smo izgradili jedan veliki most prijateljstva i saradnje. Danas brojne institucije iz Istre i Vojvodine veoma uspešno sarađuju bez pokroviteljstva politike - rekao je Jakovčić. On je još dodao da je u interesu Istre da ima jaku srpsku zajednicu, koja će imati afirmaciju sopstvene kulture i identiteta, a u tom cilju planirana je i izgradnja srpskog kulturnog centra u Puli.

U okviru ove trodnevne manifestacije Vojvodina će predstaviti izložbu slika Ilije Bašičevića Bosilja, muziku pijanistkinje Tanje Gerdec-Mrđa, časopise "Nova misao" i "Interkulturalnost", kratke igrane, dokumentarne i animirane vojvođanske filmove, kao i izložbu plakata Atile Kapitanji.

  • 30.10.2011 19:02
    DekacNS, sta imas od komentarisanja i citanja ovog sajta? Eto ti odgovor.
  • Scotch Bonnet

    30.10.2011 18:16
    Dve
    Dve kolko-tolko normalne regije u veoma nenormalnim drzavama! Svaki vid prijateljstva je pozeljan.
  • 30.10.2011 17:46
    Ni jedna para potrošena na širenje kulture i izgradnji istinski dobrih odnosa nije bačena!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti