30 studenata Visoke poslovne škole dobilo posao u toku studija

Visoka poslovna škola strukovnih studija (VPŠ) iz Novog Sada jedna je od retkih viših škola koja ima ugovore o stručnoj paksi sa preko 60 kompanija iz različitih delatnosti.
30 studenata Visoke poslovne škole dobilo posao u toku studija
Foto: 021 (VPŠ)

Visoka poslovna škola strukovnih studija (VPŠ) u Novom Sadu, koja je od 2016. godine uvela obaveznu praksu za svoje studente i time stavila akcenat na pripremanje studenata za poslove kojima će se u budućnosti baviti, ostvarila je velike rezultate prošle godine jer je čak 30 svršenih studenata dobilo ponudu za posao u novosadskim kompanijama.

- Izuzetno smo ponosni što naši studenti ne sede kod kuće i ne idu na biro za zapošljavanje nakon završetka studija, već sve češće već u toku studija i u toku prakse dobiju posao. Prošle godine stučnu praksu prošlo je 174 studenta, a čak 30 njih je već tokom obavljanja prakse dobilo ponudu za svoj prvi posao - kaže za 021 direktorka Visoke poslovne škole Jelena Damnjanović, dodavši da je cilj školovanja na VPŠ upravo pomoć i usmeravanje mladih da pronađu posao u struci.

Prednosti strukovnih studija se ogledaju u kreiranju studijskih programa po meri tržišta rada, a na VPŠ to su: Finansije i bankarstvo, Trgovina i međunarodno poslovanje i Turizam i hotelijerstvo.  

VPŠ je modernizovana škola i pripremanje studenata za tržište rada jedan je od razloga za uvođenje obaveznih stručnih praksi na drugoj i trećoj godini osnovnih studija, gde studenti nekoliko nedelja tokom semestra odlaze u izabrane kompanije sa kojima škola ima saradnju preko svog Centra za razvoj karijere.  

- Naša škola ima potpisan ugovor o saradnji sa više od 60 kompanija iz različitih delatnosti. Neke od kompanija su Erste banka, Fruške terme, Hotel Premijer Aqua, ComData, Execom, Turistička organizacija Vojvodine, RTV, Grand Motors, Levi9, vinogradi i vinarija Mačkov podrum, Promont group i mnogi drugi - navodi Damnjanović i dodaje da studenti, pored praksi koje se obavljaju tokom semestra, imaju mogućnost realizacije ferijalnih plaćenih praksi, tokom letnjeg i zimskog raspusta, za koje dobijaju novčanu naknadu.

Za narednu školsku godinu 2023/24 sklopljena je saradnja sa renomiranim hotelom "Zlatibor" koji je hotel najviše kategorije, gde će studenti smera Turizam i hotelijerstvo od sada moći da obavljaju i plaćenu praksu.

Osnovne strukovne studije traju tri školske godine (180 ESPB). Nastava se organizuje u malim grupama, kroz interaktivnu i savremenu nastavu.

- Mislili smo i na studente koji ne žele da odu iz svog rodnog mesta ili su sprečeni da fizički prisustvuju nastavi, pa smo za njih oforimili program - Studije na daljinu. Studije na daljinu se održavaju samo na smeru Finansije i bankarstvo gde studenti putem savremenih komunikacionih kanala prikupljaju predispitne poene. Studenti koji studiraju onlajn u obavezi su da u prostorije škole dođu samo kako bi položili ispit - kaže Damnjanović za 021.

Posebnu pomoć budućim, ali i novoupisanim studentima pružaju studenti-mentori, za koje VPŠ svake godine sprovodi konkurs.

- Studenti-mentori su naši studenti, koji su praktično prudužena ruka nastavnog osoblja i pomažu budućim studentima u vezi sa upisom i svim bitnim informacijama za njih, a brucošima su na usluzi da svoje prve dane, overe semestra i ispite obave bez muke. Njima se studenti mogu obratiti sa bilo kojim pitanjem u vezi sa studijama i studentskim životom - rekla je Damnjanović.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".