Održan Plenum studenata

U Novom Sadu je sinoć u amfiteatru Filozofskog fakulteta održan skup studenata organizovanih u Plenum, koji je protekao u ambijentu svađe između pristalica Plenuma i pristalica Studentskog parlamenta.
U Novom Sadu je sinoć u amfiteatru Filozofskog fakulteta održan skup studenata organizovanih u Plenum, koji je protekao u ambijentu svađe između pristalica Plenuma i pristalica Studentskog parlamenta.

 

Pristalice Studentskog parlamenta, koji su bili u većini, postavili su pitanje legalnosti i legitimiteta Plenuma jer nije dovoljno brojan da zastupa mišljenje svih studenata Univerziteta u Novom Sadu, a nije ni pravno regulisano njegovo postojanje.
Oni su u raspravi optužili Plenum da je organizovan od strane "anarho-sindikalističkih organizacija iz Beograda, koji svoje kvazi-političke ideje pokušavaju da sprovedu i u Novom Sadu nakon što u Beogradu nisu u tome uspeli".
Pristalice Plenuma su istakle da u tom telu svako zastupa sebe i da njegovu legitimnost čine svi oni koji su na njega došli, te da je plenum jedan od načina borbe za studentska prava koji je okarakterisan i Ustavom i zakonima. Oni su rekli da su "neki od pristalica Plenuma zastrašeni i da se boje da iznesu svoje stavove i ime i prezime, zbog određenih represija sa Filozofskog fakulteta"
Pristalice Plenuma su istakle da je ovo način da transparentno iznesu svoje probleme i da se na taj način obrate upravi i nadležnim institucijama, te da nije uvek potreban Studentski parlament da govori u njihovo ime. Oni su istakli da Plenum nije desničarska ekstremistička organizacija i da nema nameru da uništave imovinu fakulteta, da je zabranjena upotreba alkohola i narkotika, kao i pušenje.
Kao i u Beogradu, plenum u Novom Sadu, kojem je večeras prisustvovalo oko 200 studenata, zahteva prelazak svih studenata koji su ostvarili 48 bodova na budžet i ukidanje rangiranja.
Oni traže i ograničenje godišnje školarine na tri minimalne mesečne plate. Plenum zahteva i vraćanje apsolventskih rokova i apsolventskog staža, kao i ukidanje naplate prenetih ispita.

  • Zaboga

    03.11.2011 12:11
    Pa, dragi, kad uslovi studiranja budu kao u Evropi i kad ne budemo imali 16 predmeta godisnje (jer je Bolonja skaradno primenjena) onda mi i nece trebati apsolventski rokovi.

    Pa mi treba da budemo srecni sto Parlament ne radi ista (osim stvari oko kojih se vrte pare, tipa Filozofijada). Zamislite da se zalazu za svoje ciljeve, pa imali bi jedan dan godisnje kad bi polagali sve ispite, i ko ne polozi sve automatski obnavlja godinu.

    I onda ko je obnovio godinu ne moze u Parlament!!!
  • Teodosije III

    03.11.2011 06:48
    @ Studentkinja
    Da dušo, dva roka za jedan premet u jednoj godini! I nema nikakvog apsolventskog. Ako nemožeš da položiš iz dva puta smatra se da nisi za studije.
  • Studentkinja

    02.11.2011 16:21
    Ko o cemu - parlamentarci o legalnosti i ustavnosti. Plenum i treba da postoji i uvek ce postojati, jer plenum je zapravo svako okupljanje studenata (van parlamenta) u cilju borbe za svoja prava. A to je legalno i pozeljno.
    E sad zasto se ne borimo svi za isto, to je vec druga prica. Kao da je budzet studentski hir, zaboga, meni od budzeta zavisi svaka naredna godina. Vecini nas, zapravo. Skolarine su apsurdne. I ne znam sta su apsolventi skrivili da se ukine i staz i rokovi. To su sasvim opravdani zahtevi.
    I molim vas manite se onoga "kad sam ja bio mlad, najsladja stvar za desert bio je LIMUN". U Evropi imaju jedan rok? Za celu godinu mislite? Ili za sve cetiri godine bachelor studija jedan rok? Slepi pored ociju, tako se to zove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti