U decembru poznata sudbina "Motinsa"

Pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin razgovarao je sa radnicima fabrike "Motins" i obećao im da će Vlada Vojvodine napraviti finansijski presek i odlučiti da li će ovo preduzeće ići u stečaj ili nastaviti proizvodnju.

Pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin razgovarao je sa radnicima fabrike "Motins" i obećao im da će Vlada Vojvodine napraviti finansijski presek i odlučiti da li će ovo preduzeće ići u stečaj ili nastaviti proizvodnju.

Prema njegovim rečima, ni eventualni stečaj ne bi morao da znači da se mašine ovog giganta neće pokrenuti, jer bi firma za izvesno vreme mogla ponovo da proradi, ali u manjem obimu. "Ja sam krajnje pošteno rekao ovim ljudima da je 5. decembar krajnji datum kada će se znati da li će se pokretati proizvodnja u "Motinsu" ili će se ići u takozvani namenski stečaj. Do 10. decembra ćemo održati još jedan sastanak sa njima i tada ćemo i definitivno saopštiti šta su naše procene pokazale. Ja bih voleo da i u slučaju da naše rešenje bude stečaj, preduzeće ipak ponovo proradi u nekom doglednom periodu", kaže Vasin.

Predsednik sindikalne organizacije u ovoj firmi Dragan Vasić kaže da je firma lošom privatizacijom dovedena do ivice egzistencije, pa moraju da se obraćaju Vladi Vojvodine za pomoć. Prema njegovim rečima, svako rešenje je prihvatljivo ukoliko će promeniti status kvo u kom se preduzeće nalazi. "Kad boljeg rešenja nema i ovo zvuči normalno. Ostaje nam da se nadamo da će ono što nam se predlaže iz Vlade Vojvodine biti i rešeno, jer je za nas najgora solucija da ostanemo gde jesmo – na ulici. Ako se sve bude odradilo kako treba, iskreno se nadam da ćemo se vratiti na naša radna mesta", kaže ovaj sindikalac.

Sindikat: "Ovakva privatizacija upropastila bi i Švajcarsku banku"

Pokrajinski sekretar za rad navodi da je firma naglo propala preteranim zaduživanjem za investicije koje su se ispostavile kao neprofitabilne. Prema njegovim rečima, samo pokretanje proizvodnje u preduzeću kome je trenutno zbog dugova isključena struja bi koštalo veoma mnogo, zbog čega će Pokrajina biti vrlo obazriva što se tiče ekonomske isplativosti eventualnog pokretanja mašina u "Motinsu".

"Samo ću napomenuti da pokretanje proizvodnje u ovoj firmi košta preko 100 miliona dinara, što zbog nabavke sirovina, što zbog ogromnog duga "Elektrovojvodini". Prema tome, niko nije spreman da neozbiljno uđe u proces pokretanja proizvodnje za koji ne znate da li je komercijalno isplativ", oprezan je Vasin.

Ovo preduzeće je 90 odsto svoje proizvodnje delova za automobile izvozilo u Nemačku, što je "Motins" činilo jednom od najuspešnijih firmi u svojoj oblasti. Prema Vasićevim rečima, nakon toga došla je privatizacija, a sa njom i nesposobno rukovodstvo koje je uspelo da upropasti čak i tako uspešno preduzeće. "Kada dođe do loše privatizacije jedne fabrike i kada je preuzmu neodgovorni ljudi koji postave još neodgovornije za rukovodioce, upropastili bi Švajcarsku banku, a ne jedno preduzeće koje se bavi proizvodnjom", jasan je Vasić.

Akcije ove firme je pre nekoliko godina kupila firma "NS Don", koja je ubrzo ušla u stečaj, nakon čega je preduzeće preuzela Razvojna banka Vojvodine kao najveći poverilac. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je prošle nedelje optužnicu protiv devet osoba za zloupotrebu službenog položaja u Metals banci, između ostalih i direktora "NS Dona" Predraga Lončara. (Miodrag Sovilj)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti