"Parada" u "Areni"

U novosadskoj "Areni" počelo je prikazivanje filma "Parada", Srđana Dragojevića, čija je okosnica pokušaj junaka filma da organizuju "Paradu ponosa" u Beogradu.
U novosadskoj "Areni" počelo je prikazivanje filma "Parada", Srđana Dragojevića, čija je okosnica pokušaj junaka filma da organizuju "Paradu ponosa" u Beogradu.


Autor ove tragikomične priče, kaže da je prebijanje gej mladića u Novom Sadu bio tužan šlagort za premijeru, te da sam film ne može da promeni ništa u društvu. "Ali može da izazove potrebu za javnom raspravom o toj temi, može da izazove da neko, Ministarstvo prosvete ugradi priču o manjinama, toleranciji u građansko vaspitanje, koje upravo služi za to", kaže Dragojević. On je istakao da od svih fondova i ministarstava za kulturu s prostora bivše Jugoslovije, "Paradu" jedino nisu podržali Kosovo, odkale pomoć nije ni zatražena, te Vojvodina, koja je odbila da sufinansira film.

Goran Jevtić, kojem je poverena jedna od vodećih uloga u filmu, smatra da je reč o jednom od najboljih rediteljskih ostvarenja Srđana Dragojevića. "Ovo je priča o pravu da i ti budeš živ, da i ti vodiš svoj život i da nisi manje vredan samo zato što možda ne pripadaš većini ili ne znam čemu. I tvoje je pravo da zbog toga ne budeš ubijen", kaže Jevtić.


Glavne uloge u "Paradi" igraju Miloš Samolov, Nikola Kojo i Hristina Popović. Premijera u Novom Sadu, kao i ona u Beogradu, protekle su bez incidenata, koji su se pominjali kao mogućnost, zbog osetljive tematike filma. (D.S.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti