Glavni pica majstor, ujedno vlasnik Tramontane Dejan Parun, ponosan je na ideju koju je uspeo da pretvori u realnost - kvalitetna pica s najboljim sastojcima koje možete da dobijete u jednoj piceriji. U razgovoru za 021.rs, Dejan priča zašto je ponosan na svoj mlad tim ljudi koji je okupio oko brenda, a otkriva i nekoliko detalja o kojima se i redovni gosti i novi posetioci pitaju.
"Iskreno, svi u mom okruženju su mi pre otvaranja Tramontane govorili da ne srljam - kod nas ljudi nisu baš navikli na taj moderan stil pice, sa većim rubom. Plašili su se da se ne razočaram jer, kao što znamo, ima mnogo picerija u gradu, zašto bih bio tako siguran da ćemo uspeti? Ja sam istinski verovao da, kad nešto toliko voliš i daš svoj maksimum, nema šanse da to ljudi ne prepoznaju", stava je ovaj pica majstor.
Šta je bilo ključno za uspeh Tramontane?
1. Ljudi, ljudi i ljudi
"Tim je sve. Bez njih ništa ne bi bilo kako jeste. Od svega sam najponosniji i najsrećniji što radim s ovim ljudima i što smo stvarno jedan divan kolektiv. Ljudi na posao dolaze sa iskrenim osmehom i to mi je najbitnije", kaže Dejan.
2. Konstantan kvalitet
I oni koji prvi put posete Tramontanu gotovo odmah primete ključnu stvar - za pice se koriste isključivo najkvalitetniji italijanski sastojci, koji prave razliku u odnosu na svaku drugu picu koju ste probali.
San Marzano pelat je od posebne, slatke sorte paradajza koji raste samo u regiji oko Vezuva. Mocarela je od bivoljeg mleka, a bresaola je poznata goveđa pršuta nestvarnog ukusa. To su samo neki od sastojaka koji pice u Tramontani čine prepoznatljivim i zbog kojih ćete se vratiti na "repete".
"Nama je toliko stalo do kvaliteta sastojaka koje koristimo na našim picama da, kada sam čuo da kod nas postoji proizvodnja pravog burata sira, za kojim vlada svetska pomama, rekao sam da moram da vidim tu proizvodnju na delu – farmu 'Bela reka'. Seo sam u auto i krenuo na Homoljske planine da vidim da li je to to - kao u Italiji. Malo je reći da sam se oduševio onim što sam tamo video. Ljudi zavijaju buratu ručno, imaju besprekornu higijenu, ogromne poljane sa životinjama koje slobodno pasu. Prava organska proizvodnja", priča svoje nedavno iskustvo vlasnik novosadske Tramontane.
Kako kaže, bitno mu je da podrži domaće proizvođače koji neguju kvalitet, što je svakako farma "Bela reka".
3. Testo je nauka
Koliko procenata vode, koja je temperatura prostorije u kojoj se mesi, temperatura samog testa, njegova PH vrednost, vreme fermentacije - ovo su samo neki od detalja koji i te kako utiču na finalni proizvod u piceriji.
Testo u Tramontani "radi" se na 80 odsto vode, što mu daje dodatnu mekoću, vazdušastnost i lagan ukus. Raditi s toliko vode izazov je i za dobre pica majstore, što samo govori s kakvim veštinama vlada iskusno osoblje Tramontane.
4. Atmosfera
"Ako ste bili gost u Tramontani, sigurno ste primetili koliko je muzika koja se kod nas pušta lagana i prijatna svakom uhu. Džez tonovi koji ispunjavaju lokal stvarno doprinose ugodnosti i lepom osećaju dok ste naš gost. Savršenu kombinaciju upotpunjuje naše raspoloženo i ljubazno osoblje", naglašava domaćin.
5. Jednostavna ponuda - bez puno razmišljanja
Osim pica, u ponudi imamo jedino fokače, koje služimo kao doručak do 13 časova. One se prave od istog testa kao i pica, ali je način razvlačenja i pečenja drugačiji. Hrskave - a opet vazdušaste i ukusne.
"Mi smo se u kolektivu toliko navukli na njih, da se sada već zna kad se dođe na posao - prvo fokača, pa sve ostalo", priznaje novosadski pica majstor Dejan Parun.
Fokača je odličan izbor za lagani doručak. Ide uz čaj ili kafu kao idealno buđenje koje osvaja sve veći broj gostiju Tramontane.
Gostiju će samo biti još više - u aprilu se konačno otvara prostrana, udobna bašta lokala, daleko od gradske gužve, ali opet u centru Novog Sada. Svratite na druženje s prijateljima uz doručak ili ručak, nećete zažaliti.
Pitanje nad pitanjima - zašto Tramontana ne radi dostavu na kućnu adresu?
Lokal dnevno dobija na desetine poziva sa istim pitanjem - gde je dostava? Vlasnik ove picerije kaže da je odgovor sasvim jednostavan i logičan.
"Svima dam isti odgovor, a to je da napoletana nije pica za dostavu. Nju jedete na licu mesta, kad je mekana, hrskava, vazdušasta i baš kakva treba da bude. Kada picu stavite u kutiju, ona se potpari i izgubi ta svojstva zbog koje je toliko volimo, izgubi se trud koji smo uložili da iz pećnice izađe savršena. Kvalitet nam je ipak na prvom mestu, mnogo bitniji od kvantiteta", zaključak je vlasnika picerije Tramontana.
Najbolju picu u gradu probajte već danas u Grčkoškolskoj 7. Tramontana vas dočekuje radnim danima od 09 do 23h, kao i vikendom od 09 do ponoći. Rezervacije su moguće na broj telefona: 063/1111-663.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!